IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните имоти в Рим привличат купувачи с по-ниските си цени от други европейски столици

Луксозните жилища в най-търсените квартали в италианската столица струват средно 6000 евро на кв. м, два пъти по-малко в сравнение с подобни имоти в Милано

12:17 | 10.02.23 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

След пандемията от Covid-19 купувачите на луксозни имоти в Италия имат нов град на челна позиция в списъка си с предпочитания – Рим, пише Bloomberg.

Имотният пазар в града започна да процъфтява през 2021 г., когато краят на пандемията започна да се вижда. Обемът от продажби на луксозни жилищни имоти в италианската столица нарасна с 31,4% спрямо 2020 г., като достигна най-високото си ниво от 2007 г. насам, сочат данни на Италианската служба по приходи.

За сметка на това продажбите в Милано са се повишили с 24,4%, по-бавно в сравнение със средните 28% за най-големите италиански градове. Една трета от потенциалните купувачи на луксозни имоти в Италия са търсели в столицата през първото тримесечие на 2022 г., показват данни на Immobiliare.it и LuxuryEstate.com.

Неподвластният на времето чар на Вечния град е една от привлекателните му страни, но другата са относително по-евтините му имоти. Луксозните жилища в най-търсените квартали в Рим струват средно около 6000 евро на кв. м, два пъти по-малко от цената на сходни имоти в Милано, коментира Карло Джордано, член на борда на Immobiliare.it, най-популярния имотен портал в Италия. Идекс на обема от сделки и на цените на жилищата. Графика: Bloomberg LP Идекс на обема от сделки и на цените на жилищата. Графика: Bloomberg LP

Милано, бързо растящата финансова столица на страната, привлича повече купувачи на имоти от Рим поне от 2004 г., сочат данните на Immobiliare.it. През 2015 г. Милано беше домакин на Световното изложение, като привлече инвестиции от около 1 млрд. евро за обновяването на града и предизвика търсене на жилища от студенти и работещи младежи.

Сега Рим е кандидат за Световно изложение 2030 г., докато се подготвя да отбележи юбилейна година на Римокатолическата църква през 2025 г. и още един юбилей през 2033 г. за 2000 г. от смъртта и възкресението на Исус Христос и създаването на Католическата църква. Тази година Рим ще бъде домакин на голф турнира Ryder Cup.

През 2022 г., когато туризмът доближи нивата си преди пандемията, а заетостта на хотелите беше близо до 100%, големи инвеститори започнаха да залагат на луксозни имоти в Рим. Fort Partners Puerto Rico плати миналата година 165 млн. евро за два исторически двореца на централния площад „Сан Силвестро“, които планира да превърне в хотел, управляван от контролираната от Бил Гейтс верига Four Seasons. Bulgari и Rosewood също целят да отворят хотели в италианската столица в идните няколко години. А King Street Capital Management откри първия в Италия W Hotel, на няколко метра от „Виа Венето“ в партньорство с Omnam Investment Group и италианската компания за управление на активи Kryalos SGR.

Рим има много имотни активи с добра локация, които не са достатъчно добре развити, коментира Пол Бренън, един от ръководителите на имотното подразделение на King Street. „Не е лесно да бъдат отключени. Но ако успеете да направите инвестицията и да преустроите активите, е възможно да създадете нещо изключително скъпо“, допълва той.

За да го направят, големи инвестиционни компании като King Street могат да наемат местни експерти, които да отговарят за разрешенията за ремонтни дейности и други правни изисквания. Но предизвикателството може да е страховито за отделен купувач.

Проследяването на исторически данни за собственост и ремонти на стари сгради в центъра на Рим, много от които са на няколко века, може да е много трудно, отбелязва Киара Пелицони, проджект мениджър и старши анализатор в компанията за изследвания Nomisma. Тя допълва, че сходна информация е относително по-лесна за намиране онлайн в Милано.

Според италианските закони договор за продажба, дарение или делба на имот трябва да съдържа кадастрална идентификация на сградата – публичен документ за размера, стойността и собствеността на земята и сградите в даден район. Той трябва да включва и планове в Имотния регистър и декларация на собствениците за съответствието на кадастралните данни и планове с настоящия статут на сградата.

Нерядко се случва насред преговорите за продажба да се установи, че имот, построен преди над сто години, е напълно незаконен или има значителни задължения, заради които не отговаря на законовите изисквания. Дори леки разминавания в плановете като разпределението на вътрешните пространства може да изложат бъдещите собственици на опасност от граждански и дори наказателни дела. При покупка на апартамент или къща, особено ако са стари, предварителните проверки са бавен, сложен и необходим процес, но те са от основно значение за получаване на ипотечен кредит и пристъпване към ремонтни дейности.

Пандемията накара много заможни жители на Рим да решат да инвестират в по-големи и по-удобни жилища, коментира Хелио Кордейро Тексейра, управляващ директор в агенцията за недвижими имоти Engel & Völkers. „Клиенти, които търсят скъпо жилище в столицата, обикновено имат специална връзка с града. Много често те учат или работят тук за известно време, влюбват се в Рим. Когато решават да купят, това никога не е само финансова трансакция“, допълва той.

Engel & Völkers посредничила при закупуването на имот за 2,5 млн. евро на „Вия Джулия“, една от най-историческите и елегантни улици, от пенсиониран италиански мениджър. Купувачът и продавачът искали да финализират бързо сделката, но тя отнела 14 месеца, разказва Тексейра. Толкова време са продължили преговорите с градската администрация и съгласуването на оригиналната карта на сградата в градските архиви с настоящия ѝ статут. „Нашият клиент беше влюбен в имота, много търпелив и знаеше как се случват нещата тук. Чуждестранен купувач вероятно щеше да се уплаши, затова международни компании като EV играят толкова ключова роля при големи преговори“, допълва той.

Това не е проблем само на Рим, но градът отдавна е спъван от дългогодишни слабости в качеството на живот в сравнение с други европейски столици – парализиращ трафик, липса на велоалеи и добър градски транспорт, недостатъчно развита културна сцена и ненадеждно събиране на боклука, което често оставя центъра на града с купища боклук.

Но кампанията за домакин на Световното изложение през 2030 г. и подготовката за отбелязването на юбилеите привличат инвеститори. Доменико Билота, управляващ директор на InvestiRE SGR, която в момента управлява 52 имотни фонда с комбинирани активи от над 7 млрд. евро, включително 2 млрд. евро в Милано и около 2 млрд. евро в Рим, казва, че имотният пазар в италианската столица става по-привлекателен в последните две-три години и че компанията му иска да инвестира повече в града.

„Нагласите се промениха, появяват се много луксозни места за настаняване, има много ликвидност за престижни имоти и много възможности за обновяване на райони близо до центъра, за да приемат висококачествени офиси, студентски жилища и старчески домове“, казва той. „Това, което липсва до момента в сравнение с Милано, то е спирачка за международни инвеститори, е дългосрочна визия от местната администрация как да промени някои части на града, ясни планове как да се възползва максимално от съществуващи сгради и градски пространства“, допълва Билота.

Служителите на новия кмет на Рим Роберто Галтиери изглежда са подготвени да се справят с някои от тези проблеми, започвайки с лошата система за градски транспорт в града. До 2026 г. централното и регионалното правителство планират да инвестират не малка част от средствата на стойност 8,2 млрд. евро от Националния план за възстановяване и устойчивост не само в устойчива мобилност, свързана с инфраструктурни проекти в област Лацио, включваща Рим, а и в градско обновяване и превръщането на Рим в „по-умен“ град. Повечето планове предвиждат жп връзки, включително високоскоростни влакове, и развитие на линии на метрото и местни железопътни линии.

Галтиери отбелязва, че градът постига напредък в дигитализирането на разрешителни процедури, като намалява административната тежест.

„Бавно излизаме от период, в който проблемите бяха оставени да гноят. Инвестираме усилено в зелена мобилност и съвременна инфраструктура и броят на туристите вече се увеличава. Време е да възстановим Рим до заслуженото му място сред световните столици“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още