IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия иззема близо 780 млн. евро от Airbnb заради неплатени данъци

Компанията за краткосрочни наеми съобщи, че действията ѝ са в съответствие със закона

12:30 | 07.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италиански съдия нареди изземването на 779,5 млн. евро от европейската централа на платформата за краткосрочни наеми Airbnb в Ирландия заради предполагаемо укриване на данъци, съобщи прокуратурата в Милано, цитирана от Ройтерс и Bloomberg.

Проверката е свързана с предполагаемо нарушение на Airbnb, която не е задържала 21% от приходите от наеми на собствениците на имоти, за да ги заплати на италианските данъчни власти, както изисква закон от 2017 г., съобщи прокуратурата в северния италиански град в комюнике.

Трима души на ръководни позиции между 2017 г. и 2021 г., периода на предполагаемите нарушения, са разследвани и са обект на заповедта за присвояване на пари, се казва още в съобщението.

„Airbnb Ирландия води активни разговори с италианската данъчна агенция от юни 2023 г. за разрешаване на този проблем“, съобщи говорител на Airbnb, пред Ройтерс.

Компанията е „изненадана и разочарована“ от решението и съобщи, че действията ѝ са в пълно съответствие със закона, допълни говорителят.

Airbnb направи неуспешен опит да оспорва закона от 2017 г., посочен от прокурорите, в съдебна битка, която приключи през декември с решението на Съда на ЕС в полза на италианското правителство.

Администрацията на премиера Джорджа Мелони планира да ограничи укриването на данъци от краткосрочно отдаване на жилища и иска да повиши данъците за собствениците на повече от един имот за краткосрочно отдаване под наем от 21% на 26%.

Ходът следва усилия на италианските и европейските власти да следят внимателно данъчните практики на глобални компании. През 2019 г. италианските прокурори разследваха Netflix, след като американската компания за стрийминг на видео не подаде данъчна декларация, съобщиха по онова време запознати с въпроса източници.

По-рано тази година прокуратурата в Милано започна разследване срещу компанията майка на Facebook Meta Platforms за предполагаеми неизплатени данъци върху добавената стойност за около 870 млн. евро, съобщиха пред Bloomberg запознати източници през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още