IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите цени на жилищата може да превърнат Сидни в град "без внуци"

Градът е изгубил два пъти повече хора на възраст между 30 и 40 години, отколкото е привлякъл

21:14 | 13.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Високите цени на жилищата в Сидни водят до напускане на млади семейства и ако тенденцията не се промени, австралийският пристанищен град може да стане известен като мястото „без внуци“, предупреди комисаря по производителността на щата Нов Южен Уелс, цитиран от Bloomberg.

Между 2016 и 2021 г. Сидни е изгубил два пъти повече хора на възраст между 30 и 40 години, отколкото е привлякъл и това показва необходимостта от увеличаване на гъстотата от жилища, отбелязва Питър Ахтерстраат във видео, придружаващо доклада на новата Комисия по производителността.

„Много млади семейства напускат Сидни, защото не могат да си позволят да купят жилище. Или могат да си позволят само имот в покрайнините с дълго пътуване до работа“, коментира Ахтерстраат при представянето на доклада „Какво печелим, като строим повече домове на точните места“.

„Ако не предприемем действия, може да станем известни като града без внуци“, предупреди комисарят.

Австралия е една от най-недостъпните страни в света за жилища, тъй като комбинацията от силен ръст на населението, ограниченото строителство и тенденцията към по-малки домакинства води до огромен недостиг на жилища.

Проблемът е задълбочен в Сидни, където местните жители се противопоставят силно на строителството на високи жилищни сгради. Това се случва в момент, когато ръстът на имиграцията се очаква да доведе до нетен приток от над 1 млн. души в Австралия през следващите пет години. Тези хора трябва да бъдат настенени някъде. Мигрантите обикновено се стичат към големи градове като Сидни.

В сравнение с глобални градове като Лондон, Ню Йорк и Париж Сидни има по-малко вътрешноградски предградия, а това означава широко пространство за растеж нагоре, сочи докладът. Ахтерстраат изрази надежда да промени мисленето на жителите на Сидни от „не в моя заден двор“ на „разумна гъстота в моя заден двор“.

Според доклада Сидни е можел да построи 45 хил. допълнителни жилища без допълнителни терени, ако построените между 2017 и 2022 г. сгради бяха средно 10-етажни вместо със седем етажа. Ако това се беше случило, цените и наемите щяха да са с 5,5% по-ниски, а годишните спестявания са щели да възлязат на 1800 австралийски долара (1200 щатски долара) за наемателите, отбелязва Ахтерстраат.

„Знаем от опита в чужбина, че добре обмислената гъстота е от полза за домакинствата, общностите и икономиката. Уверен съм, че гъстотата може да работи и за нас“, допълва той.

Ахтерстраат коментира още, че е време за ново обсъждане на ограниченията за наследяване на жилища близо до централния бизнес квартал. Той посочи увеличаването на районите за запазване на културното наследство, които ограничават новото жилищно строителство. Тези ограничения засягат над половината от терените за жилищно строителство в първокласни предградия на Сидни. Това намялава наличните нови жилища близо до града.

„Можем да опазим съкровищата на Сидни без да изключваме младите хора от пазара“, отбеляза Ахтерстраат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още