IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия утроява таксите върху покупките на стари жилища от чужденци

Мярката е част от усилията на страната за повишаване на предлагането на достъпни жилища

17:07 | 10.12.23 г.
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Австралия ще утрои таксите за покупка на съществуващи жилища от чужденци, съобщи финансовият министър на страната Джим Чалмърс. Ходът е част от мерки, целящи да повишат предлагането на достъпни жилища, предава Ройтерс.

„По-високите такси за покупката на съществуващи домове, увеличаването на наказанията за хората, които оставят имотите си празни, и засилването на дейността по осигуряване на спазването на правилата ще помогнат да гарантираме чуждестранни инвестиции в жилищни имоти, това е в наш национален интерес“, заяви Чалмърс в комюнике.

Лявоцентристкото лейбъристко правителство ще намали също таксите за заявления за чуждестранни инвестиции в строителството на имоти за отдаване под наем, за да насърчи изграждането на повече домове, каза Чалмърс.

През юни правителството обеща 2 млрд. австралийски долара (1,3 млрд. щатски долара) за доставянето на нови достъпни жилища в цялата страна с цел повишаване на предлагането на общински жилища за австралийци, включени в списъци с чакащи.

Обявените в неделя промени ще генерират около 500 млн. австралийски долара (300 млн. щатски долара), които правителството може да инвестира в приоритетни области като жилищата, заяви Чалмърс пред репортери в Брисбейн.

„Целта на тези корекции е да гарантираме, че чуждестранните инвестиции съответстват на дневния ред на правителството за повишаване на предлагането на достъпни жилища“, каза Чалмърс и допълни, че правителството ще въведе закони през 2024 г. за прилагане на по-високите такси.

Повишаването на таксите се случва, след като миналата година Чалмърс удвои таксите за чуждестранни инвеститори, купуващи активи в страната, което според правителството ще генерира допълнителни приходи от 455 млн. австралийски долара за четири години.

Очаква се цените на жилищния пазар в Австралия, които вече са сред най-високите в света, да продължат да растат стабилно, тъй като нарастващото търсене превишава предлагането в страната с 26 млн. души население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 10.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още