IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-устойчивият град в Европа, Ню Йорк - в света

Градове в Северна Америка доминират в класацията на консултантска компания

15:22 | 19.04.24 г. 1
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Лондон е най-устойчивият град в Европа и отстъпва само пред Ню Йорк и Токио в световен план.

Британската столица се представя особено силно благодарение на икономиката си, основана на знанията, и технологичната си екосистема, пише консултантската компания Savills. По втория показател градът е на второ място в света, като отстъпва само на Сеул, и е на шеста позиция в света както от гледна точка на икономическите си фундаменти, така и на силата на имотния си пазар.

Устойчивият град по определението на Savills подкрепя благосъстоянието и успеха на местните жители и служители на фона на икономически, социални, екологични и технологични промени и е привлекателен за инвеститори в недвижими имоти и наематели, особено предвид факта, че критериите за инвестиции и разширяване на бизнеса обхващат по-широка гама от фактори, включително ESG.

Градове в Северна Америка продължават да доминират в класацията на устойчивите градове, като заемат пет места в топ десет. Но Savills отбелязва, че по-малки градове с население под два милиона души се представят добре благодарение на силните си екологични достойнства, амбициозни климатични цели, добро управление и включване на всички хора, въпреки че остават по-назад в индекса.  

В топ 20 на най-устойчивите градове в света попадат Ню Йорк, Токио, Лондон, Сеул, Лос Анджелис, Сингапур, Париж, Сан Франциско, Бостън, Торонто, Мелбърн, Сидни, Берлин, Чикаго, Далас, Хелзинки, Атланта, Копенхаген, Амстердам и Стокхолм.

Savills е изследвала 490 града, включени в индекса, който е част от програмата ѝ за анализи Impacts, като е използвала показатели в четири основни области – икономическа сила, икономика на знанието и технологии, ESG и инвестиции в имоти.

„Индексът тази година е публикуван на фона на предизвикателна икономическа среда и ограничени сделки с недвижими имоти, но като цяло се запазва силна връзка между икономическите фундаменти и устойчивостта на градовете“, коментира Пол Тостевин, ръководител на Savills World Research. „Затова инвеститорите в имоти продължават да са съсредоточени върху по-големи градове, най-вече тези с дълбока и широка икономическа база“, допълва той.

Големи градове като Лондон възвръщат привлекателността си като места за свързване чрез срещи на живо, сътрудничество по работа, преплетени индустрии или разнообразни развлечения, отбелязва Тостевин.

„Лондон остава един от малкото градове, които наистина могат да бъдат наречени глобални и не е спечелил тази репутация, оставайки на едно място“, казва Стивън Даун, ръководител на екипа на Savills за централен Лондон и чужбина.

„Както може да се види, той е начело на технологичната индустрия, има база от водещи таланти и задържа силна икономическа позиция. Затова наемателите на недвижими имоти и инвеститорите ще продължат да бъдат привлечени от британската столица и очакваме да видим активността и на двете групи да се ускори до края на 2024 г.“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 1 седмица
определение за устойюивост, моля... видхме ги по време на блокадите колко са устойюиви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още