IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайска строителна компания си осигури допълнително време за преструктуриране

Kaisa Group има време до 24 юни да работи по дългово споразумение със своите кредитори

15:25 | 27.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хонконгски съд отложи за 24 юни изслушване по петиция за ликвидация срещу китайския строителен предприемач Kaisa Group Holdings Ltd. в понеделник, като даде на финансово затруднената фирма повече време да работи по дългово споразумение, съобщава Bloomberg.

Изслушването е второто, откакто първоначалният вносител на петицията поиска да се оттегли, а ключова група кредитори, която стои зад повече от една трета от офшорните заеми на Kaisa, се опита да заеме неговото място.

Кредиторите и строителната компания са постигнали напредък по принципни споразумения, разкрива адвокатът на групата по време на предишното съдебно заседание през април.

Изпадналият в затруднение предприемач все още не е представил публично предложение за преструктуриране повече от две години след фалита си по офшорния дълг.

Kaisa публикува последната си публична актуализация за преструктурирането на своя дълг в края на март, когато отчете, че загубата за 2023 г. се е увеличила с 51% на годишна база до 19,7 млрд. юана (2,7 млрд. долара). По това време компанията заяви, че ще продължи да комуникира с кредиторите си, за да „приложи холистичен план за преструктуриране възможно най-скоро“.

Kaisa е един от многото китайски строителни предприемачи с просрочени задължения, които са изправени пред заплахи от ликвидация. Има малко признаци, че дълговата криза в областта на недвижимите имоти в Китай наближава своя край, тъй като все повече предприемачи са въвлечени в катаклизма.

Наскоро Китай обяви нови усилия за съживяване на сектора на недвижимите имоти, включително чрез предложение местните власти да купуват милиони непродадени жилища в очакване на обратна връзка от няколко провинции и държавни органи. Това се смята за един от най-амбициозните опити за спасяване на пазара на имоти.

Мерките в миналото, включително кредитни линии за строителни компании от държавните банки, не успяха да възстановят доверието.

Анализатори на Morgan Stanley коментират, че новите мерки „постигат добър баланс между предоставянето на известна защита и оставянето на имотния цикъл да следва своя ход без разширяващи се рискове за местните държавни компании и банки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още