IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола достигна 14-годишен връх*

Към 10 ч. българско време цената на сорта Брент расте с 5,8% до 119,5 долара за барел

10:18 | 03.03.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола продължава да се движи упорито нагоре, достигайки най-високото си равнище от 2008 г. насам. Потребителите упорито странят от руския петрол, а ОПЕК+ поднови скромния ръст на добива за месец април.

Инвазията на Русия в Украйна предизвика тревоги за доставките на редица суровини – от енергийни до земеделски, и накара потребители като Китай да се запасяват.

Към 10 ч. българско време цената на сорта Брент расте с 5,8% до 119,5 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол поскъпва с близо 5% до 116,04 долара за барел.

Цените на фючърсите на сортовете Брент и WTI. Графика: Bloomberg

Страните от ОПЕК+ договориха ново скромно увеличение на доставките за месец април по време на среща, белязана от темата за войната в Украйна.

Коалицията от 23 страни ратифицира увеличението от 400 хил. барела на ден, продължавайки досегашното постепенно повишение на производството, което бе ограничено по време на пандемията, съобщава Bloomberg, позовавайки се на официално изявление.

Скромният ръст – който обаче много членки не успяват да изпълнят заради проблеми с капацитета, се губи на пазара, който бе разтърсен от руското военно нападение срещу Украйна. Русия е вторият по големина член на алианса ОПЕК+.

В същото време Международната агенция по енергетика предупреди, че международната енергийна сигурност е застрашена и планира извънредно отпускане на количества петрол от резервите на САЩ и други страни.

Досега САЩ, Европа и съюзниците им се въздържат от санкции върху енергийния сектор на Русия заради опасения за ефекта върху растящите цени върху потребителите.

При сорта Брент се запазва тенденцията спот доставките да са по-скъпи от фючърсните, което е сигнал за притесненията на пазара за снабдяването.

В сряда администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че ще се опита да отнеме статута на Русия на водещ производител на петрол и газ като ограничи износа на технологии за енергийния сектор. В същото време водещи енергийни компании като BP Plc, Shell Plc и Exxon Mobil Corp. заявиха, че се изтеглят от Русия.

Отделно от американската Администрация за енергийна информация съобщиха, че американските резерви суров петрол са намалели с 2,6 млн. барела миналата седмица. Запасите в ключовия център в Кушинг са намалели за осма седмица, като спад има и при резервите бензин.

*Информацията е актуална към 10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Цената на петрола достигна 14-годишен връх == Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 2 години
Страхотна новина.1.Само така българина ще изтрезнее и разбере що е криза,понеже до онзи ден щракаше с пръсти,теглеше кредити на поразия и не му пукаше какво ще стане утре.2.Само така българина ще бъде ударен сериозно по джоба и ще се сети да излезне на улицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Ами че то повечето ток идва от газ, въглища и петрол. Електричката и тя се движи на ток от петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
а щеше да изчезне и да тръгнем на ток .... :)) дан тръгнем на конье само кат в 16 вег .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още