IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците се обръщат към златото в опит да спасят спестяванията си

Растящото търсене от домакинствата накара Руската централна банка да спре покупките си от банки, за да гарантира, че има достатъчно за местните купувачи

22:48 | 15.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руснаците се обръщат към златото в опит да спасят спестяванията си, след като инвазията в Украйна срина цената на рублата, а наложените след това ограничения направиха по-трудна покупката на валута или изкарването ѝ от страната, съобщава Bloomberg.

Растящото търсене на злато от домакинствата накара Руската централна банка да спре покупките си от банки, за да гарантира, че има достатъчно за местните купувачи, съобщи тя във вторник. Премахването на 20-процентния данък добавена стойност от покупките на метала също е насърчило трансакциите, посочват от институцията.

Най-големият руски кредитор „Сбербанк“ заяви миналата седмица, че търсенето на злато и паладий се е увеличило четири пъти и планира да увеличи броя офиси, продаващи ценните метали, за да „помогне на хората да защитят спестяванията си“.

Златото е може би един от най-популярните активи убежище, най-вече при опасения за надеждността на местната валута.

Руската централна банка загуби достъп до близо половината си валутни резерви, след като в сила влезе замразяване на активи в рамките на санкциите срещу Москва. Институцията все още има достъп до резерви в злато и юани, но санкциите затрудняват търговията със злато. Руската централна банка наскоро поднови покупките на благородния метал след двегодишна пауза.

Досега Русия въведе редица мерки за ограничаване обезценяването на рублата, включително увеличаване на лихвения процент до 20%, ограничаване на продажбата и трансфера на валути в чужбина и др.

И все пак от началото на годината руската валута е загубила близо една трета от стойността си, разпалвайки още повече инфлацията в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още