IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Русия в графики

Спирането на търговията с природен газ би имало най-сериозно въздействие върху руския брутен вътрешен продукт

14:45 | 02.03.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

С изострянето на конфликта между Русия и Украйна и инвазията на руските военни в Украйна на фона на разрастващата се хуманитарна криза ЕС, Великобритания и САЩ започват да въвеждат широкообхватни санкции. Тези санкции варират от замразяване на активите на физически лица и забрана за достъп на руски банки до Обединеното кралство и Съединените щати до забрана на руски инвеститори да търгуват с облигации на ЕС.

В енергийния сектор Германия влезе в заглавията на вестниците, като замрази процеса на сертифициране на „Северен поток 2" след агресията на Русия. Тази инфографика на Statista, базирана на актуални изчисления на Института за световна икономика в Кил, показва кои търговски санкции от страна на Запада биха засегнали най-тежко руската икономика. Според нея спирането на търговията с природен газ би имало най-сериозно въздействие.

Според симулациите на Института за световна икономика в Кил (IfW) брутният вътрешен продукт на Русия би спаднал с почти 3%, ако бъде спрян целият внос и износ на газ. Само през 2020 г. Русия е произвела около 639 млрд. куб. м природен газ - количество, което отстъпва само на САЩ. Приблизително една трета, или 197 млрд. куб. м от това производство, се изнасят, което я прави най-големият износител на този ресурс.

Тя е и третият по големина производител на суров петрол в света, което обяснява спада от 1,2% на БВП, ако бъде въведено пълно спиране на вноса и износа на "черно злато".

Въпреки че спирането на износа на газ, в частност, би повлияло на цените на енергията в ЕС в краткосрочен план, изследователите от IfW са уверени, че последиците за западния свят биха били минимални в дългосрочен план.

„Нашите изчисления имат примерен характер, но те ясно показват, че средносрочните икономически последици от търговското ембарго биха засегнали Русия много по-силно, отколкото западните съюзници", казва Хендрик Махлкоу, изследовател в областта на търговията в IfW Kiel.

Въз основа на данни от World Integrated Trade Solution (WITS), търговски софтуер на Световната банка, най-важният експортен партньор на Русия до момента е Китай с дял от 13,4% от целия износ. На второ място се нарежда Нидерландия. Това вероятно се дължи на така наречения Ротердамски ефект. Например Ротердам, като най-голямото европейско пристанище, се появява като дестинация в много търговски статистики дори ако стоките просто се разтоварват там и след това се транспортират нагоре по Рейн към Германия или през Ламанша към Англия.

Последните данни подчертават и значението на търговските отношения между Русия и Германия - Русия е изнесла за Германия предимно суров петрол и природен газ на стойност 19,4 млрд. евро - това съответства на 59% от целия германски внос от Русия. Русия също така доставя на Германия метали, петролни и коксови продукти и въглища.

Други важни експортни пазари за Русия са Беларус, Турция, Южна Корея, Италия и Казахстан. От друга страна, делът на руския износ за Обединеното кралство и Съединените щати е едва 3,1%.

А според вече недостъпен доклад на руската централна банка, запазен в интернет архива Wayback Machine, към 30 юни 2021 г. Китай е най-големият чуждестранен държател на резервите на руската централна банка. 13,8% от общия размер на резервите на Русия, държани в злато и чуждестранна валута, се намираха в Китай, приблизително същият е делът на активите, държани в китайската валута юан.

Най-големият дял от резервите е този, който се държи в самата Русия - под формата на злато, съставляващо 21,7% от резервите. С напредването на санкциите срещу нейната централна банка това означава, че Русия вероятно ще продължи да разполага с около една трета от силните си понастоящем резерви на стойност 630 млрд. долара чрез местно злато и китайски юани. Местонахождението на други 10% от резервите не се уточнява от доклада, а 5% се държат от международни финансови институции.

Страните от ЕС, заедно с Великобритания, САЩ и Канада, в събота пристъпиха към замразяване на намиращи се под тяхна юрисдикция активи, свързани с руската централна банка. Според последния доклад около 25% от международните резерви на Русия се държат във Франция, Германия и Австрия. Общият размер на резервите, държани в евро, възлиза на около 32%.

След дедоларизацията на резервите на Русия през последните години доларовите активи съставляват само около 16% от руските запаси. Към миналата година САЩ държаха само 6,6% от резервите на Русия, а останалите доларови резерви са държани на други места. В Япония е обратното, тъй като страната държи повече руски резерви (10%), отколкото са в нейната валута. В понеделник Япония заяви, че също координира действията си с Г-7 за налагане на санкциите срещу руската централна банка.

Повече от три четвърти от резервите на руската централна банка са активи в чуждестранна валута. Около половината от тях са ценни книжа в чуждестранна валута, като например държавни облигации, които никога не напускат страната, в която са емитирани. Около 25% са обвързани с чуждестранни национални банки, частни чуждестранни банки, Банката за международни разплащания и МВФ. Освен приблизително 20-те процента, държани в злато, допълнителни малки суми съществуват в резервни активи на МВФ под формата на Специални права на тираж, държани за Русия от МВФ, и обратни репо-сделки, които Русия е продала, но има договор да изкупи обратно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 10 rate down comment 8
Веск
преди 2 години
Бивша Русия. Ако Джуджи не миряса с кагебейския си тероризъм скоро ще е Московия. Вие знаете ли колко струва храна в Сибир? В Североизточната му част например? Ако знаете няма да мислите даже за Украйна. ТАм просто ще трябва да се отцепват от Путинска Русия за да не измрат от глад. Ами на кавказките *** дето след войните в Чечня мируват срещу илиарди долари как ще плаща Путин? Стана тя каквато стана ще кажа аз. Пълно спиране на всяка търговия с Русия е по-добре от агония. Всеки нормален по света знае, че имперските мераци на едно руско джудже са виновни. Просто някои нев искат да го признаят още. Ще им се наложи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Напълно си прав. Аз от години съм си с панели :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Мхм, Иранския народ ще го разпъне на петолъчката в Кремъл. Така каза Байдън. Освен това каза, че няма да рискува ядрена война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
BobyB
преди 2 години
Абе къде е императорчето да се похвали как товари ации на Гъзпром с 97% отстъпка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Байдън : " путин няма представа какво се задава!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Добре- да видим...Ако си мислите, че България и българите трябва да бъдем пътека под краката на русия, само, за да имаме руски природен газ по 2к евро на 1000 кубика, според мен си правите грешна сметка. По-скоро масово хората ще си поставят соларни панели и цели соларни покриви, вместо да зависят енергийно от руския природен газ, при положение, че руския президент заплаши НАТО -т.е. и България- с употреба на ядрено оръжие. Едва ли ще се намери нормален българин, който ще иска да зависи енергийно от един луд терорист, защото знае, че терористът във всеки един бъдещ момент може да се пробва да постъпи с България така, както с Украйна. Ако Вие боледувате от Стокхолмски синдром, Ви уверявам, че масово българите не страдаме от него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 10
alphaomega
преди 2 години
Русия е подготвена за тези санкции. И изобщо не е вярно твърдението че целия свят е срещу Русия и навсякъде са я изолирали. Държавите които подкрепят или имат неутрална позиция към Русия са повече от тези които налагат санкции. Изобщо няма смисъл да се тревожим за Русия. Те са направили сметката. Нека обаче да помислим какво ще стане със ЕС! Какво ще стане ако спрат доставките на ГАЗ и НЕФТ? ЕС няма собствени ресурси. Да не говорим че сигурно 80% от стоките в търговската мрежа са внос от Китай, Турция, и др държави извън ЕС. Видяхте какво стана с автомобилната индустрия само заради един малък дефицит на чипове. Ами ако стане нещо по сериозно? Ако Утре Китай каже спираме износа на всичко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Що се отнася до крайните битови абонати, да сте се вглеждали в календара наскоро и да ви прави впечатление датата и месеца... Зимата в България почти свърши, идва пролетта, а до есента на 2022 г. може да се окаже, че руснаците ще ни се МОЛЯТ да им купуваме руският природен газ и не на 2К евро на 1000 куб.м., а на 20/ двадесет/ евро на 1000 куб.м. газ. Защо това е така- моля, прочетете отново статията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
petrg5s
преди 2 години
Ембарго на всичко и както им замразиха и парите,до няколко седмица са в тотален колапс ! И войската и населението ще даде фира много бързо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
Веск
преди 2 години
Между другото френската Дасо е залята от поръчки на изтребители РАФАЛ и то от преди войната още. Жълтият и черния свят даже минава на френски машини, а ние? Какво ще продава Путин - Европа така или иначе приключва с руската газ, сега ще е просто далеч по-бързо това. Пък и ракетите стават аналогови - руските де. Ще ми летят на...... кукуригото. Мечти за световно господство, Световен СССР. Империя на злото. ***. Украйна осеяна със зарязана главно и не толкова разбита руска техника. Също 1041ва лятото. Путине, Путине, що ти трябваше. 22 убити руснака за един убит гернамец 1941ва. После постепенно стигат до 4 към 1, ама с американска и английска помощ дето сега са сменени със санкции. Ватнишката *** са *** на война. Удариш ли ги здраво *** на талази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още