IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Русия в графики

Спирането на търговията с природен газ би имало най-сериозно въздействие върху руския брутен вътрешен продукт

14:45 | 02.03.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

С изострянето на конфликта между Русия и Украйна и инвазията на руските военни в Украйна на фона на разрастващата се хуманитарна криза ЕС, Великобритания и САЩ започват да въвеждат широкообхватни санкции. Тези санкции варират от замразяване на активите на физически лица и забрана за достъп на руски банки до Обединеното кралство и Съединените щати до забрана на руски инвеститори да търгуват с облигации на ЕС.

В енергийния сектор Германия влезе в заглавията на вестниците, като замрази процеса на сертифициране на „Северен поток 2" след агресията на Русия. Тази инфографика на Statista, базирана на актуални изчисления на Института за световна икономика в Кил, показва кои търговски санкции от страна на Запада биха засегнали най-тежко руската икономика. Според нея спирането на търговията с природен газ би имало най-сериозно въздействие.

Според симулациите на Института за световна икономика в Кил (IfW) брутният вътрешен продукт на Русия би спаднал с почти 3%, ако бъде спрян целият внос и износ на газ. Само през 2020 г. Русия е произвела около 639 млрд. куб. м природен газ - количество, което отстъпва само на САЩ. Приблизително една трета, или 197 млрд. куб. м от това производство, се изнасят, което я прави най-големият износител на този ресурс.

Тя е и третият по големина производител на суров петрол в света, което обяснява спада от 1,2% на БВП, ако бъде въведено пълно спиране на вноса и износа на "черно злато".

Въпреки че спирането на износа на газ, в частност, би повлияло на цените на енергията в ЕС в краткосрочен план, изследователите от IfW са уверени, че последиците за западния свят биха били минимални в дългосрочен план.

„Нашите изчисления имат примерен характер, но те ясно показват, че средносрочните икономически последици от търговското ембарго биха засегнали Русия много по-силно, отколкото западните съюзници", казва Хендрик Махлкоу, изследовател в областта на търговията в IfW Kiel.

Въз основа на данни от World Integrated Trade Solution (WITS), търговски софтуер на Световната банка, най-важният експортен партньор на Русия до момента е Китай с дял от 13,4% от целия износ. На второ място се нарежда Нидерландия. Това вероятно се дължи на така наречения Ротердамски ефект. Например Ротердам, като най-голямото европейско пристанище, се появява като дестинация в много търговски статистики дори ако стоките просто се разтоварват там и след това се транспортират нагоре по Рейн към Германия или през Ламанша към Англия.

Последните данни подчертават и значението на търговските отношения между Русия и Германия - Русия е изнесла за Германия предимно суров петрол и природен газ на стойност 19,4 млрд. евро - това съответства на 59% от целия германски внос от Русия. Русия също така доставя на Германия метали, петролни и коксови продукти и въглища.

Други важни експортни пазари за Русия са Беларус, Турция, Южна Корея, Италия и Казахстан. От друга страна, делът на руския износ за Обединеното кралство и Съединените щати е едва 3,1%.

А според вече недостъпен доклад на руската централна банка, запазен в интернет архива Wayback Machine, към 30 юни 2021 г. Китай е най-големият чуждестранен държател на резервите на руската централна банка. 13,8% от общия размер на резервите на Русия, държани в злато и чуждестранна валута, се намираха в Китай, приблизително същият е делът на активите, държани в китайската валута юан.

Най-големият дял от резервите е този, който се държи в самата Русия - под формата на злато, съставляващо 21,7% от резервите. С напредването на санкциите срещу нейната централна банка това означава, че Русия вероятно ще продължи да разполага с около една трета от силните си понастоящем резерви на стойност 630 млрд. долара чрез местно злато и китайски юани. Местонахождението на други 10% от резервите не се уточнява от доклада, а 5% се държат от международни финансови институции.

Страните от ЕС, заедно с Великобритания, САЩ и Канада, в събота пристъпиха към замразяване на намиращи се под тяхна юрисдикция активи, свързани с руската централна банка. Според последния доклад около 25% от международните резерви на Русия се държат във Франция, Германия и Австрия. Общият размер на резервите, държани в евро, възлиза на около 32%.

След дедоларизацията на резервите на Русия през последните години доларовите активи съставляват само около 16% от руските запаси. Към миналата година САЩ държаха само 6,6% от резервите на Русия, а останалите доларови резерви са държани на други места. В Япония е обратното, тъй като страната държи повече руски резерви (10%), отколкото са в нейната валута. В понеделник Япония заяви, че също координира действията си с Г-7 за налагане на санкциите срещу руската централна банка.

Повече от три четвърти от резервите на руската централна банка са активи в чуждестранна валута. Около половината от тях са ценни книжа в чуждестранна валута, като например държавни облигации, които никога не напускат страната, в която са емитирани. Около 25% са обвързани с чуждестранни национални банки, частни чуждестранни банки, Банката за международни разплащания и МВФ. Освен приблизително 20-те процента, държани в злато, допълнителни малки суми съществуват в резервни активи на МВФ под формата на Специални права на тираж, държани за Русия от МВФ, и обратни репо-сделки, които Русия е продала, но има договор да изкупи обратно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 3
Веск
преди 2 години
Не знам за какви 3 процента говорите. По-скоро 30 процента спад. Бензиностанция с ракети, но без мющерии.Хахахахаха. Клиенти, за който не знае. Лошото е, че след нападението над Полша 1939та САЩ налагат санкции, но продават на Испания петрол, а тя го препродава на Хитлер. Та ако санкциите са истински няма да е лесно на ***. Руските ракети летят с чипове от ..... не знам, Китай естествено, но и Южна Корея примерно. Без тях ще летят аналогово дет се вика. Спирането на газа за Европа трябваше да го направи ЕС, също и петрола. Петрол тип Урал пада като цена. Защо ли. Брент расте. Рано или късно рублата ще излезе на пазара и ще я занулим. Ще струва по-малко от хартията си. Пълно спиране на всякаква търговия с Русия трябва, за да е по-кратка сагата. Частичните санкции за дълго са по-опасни. За нас. Тя Русия си отива, ако кагебейския Путин - ленинчо мечтаещ за световен СССР не отстъпи. Кавказците мируват заради милиарди долари бонуси от Путин, затова му и служат. Отде? Ами знаете ли колко струва храната в Далечния Изток и особено на север? Безбожни цени, сега съвсем. На практика не виждам какво ще спре Сибир да започне да се цепи по паралели, меридиани, че и по диагонал от Московията. Една стара дума - Московия, запомнете я. Май това ще е Русия скоро. Свобода даром няма. Ако някой не знаеше да знае. Ако ни нападне ватника кагебеец ще го потопим в руска кръв. Длъжни сме. 1300 години държава сме я. Украйна е на 30 - я вижте какво прави. Полша на 2 години през 1920 опуква червените ескадрони и спасява Германия и Европа от Ленинските ***. Па и границата и с Империята на злото до 1939та минава на 50 км западно от Минск. Да се подсети и Лукашенко за тази история. Беларус и тя не е един етнос. Като огладнеят и там ще ги питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
valentino29
преди 2 години
Златната рубла,скоро,много скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
БРАВО- най- накрая паднаха руските опорни точки как, видите ли, русия си е самодостатъчна и като финанси, и като икономика, и като всичко, А сега руските граждани да си ядат природният газ, вместо човешка храна и да пият руски нефт, вместо вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още