fallback

Турция се прицели в твърдата валута в сектора на услугите

Банките вече трябва да конвертират в лири 40% от чуждестранната валута, спечелена от турски жители от предоставяне на услуги

15:49 | 16.04.22 г. 2

В опит да подсили валутните си резерви Турция включи твърдата валута, спечелена от сектора на услугите, в списъка, който трябва да се обменя с централната банка, пише Bloomberg.

Банките вече трябва да конвертират в лири 40% от чуждестранната валута, спечелена от турски жители от предоставяне на услуги, като туризъм, здравеопазване и строителство, сочи съобщение на Централната банка на Турция.

По-рано това правило важеше само за приходите от износ. Въпреки че износителите са задължени да конвертират валутните си приходи, репатрирането на приходите в сектора на услугите все още не е задължително.

Съобщението идва веднага след като централната банка повиши процента за конвертиране на приходите от износ до 40% от 25%.

Турското правителство обмисля и други политики, освен повишаване на лихвените проценти, за да поддържа чуждестранните си резерви на фона на инфлация от над 60%.

Брутните валутни резерви на Турция са спаднали до 67,7 млрд. долара от пика си от 87,9 млрд. долара през ноември, сочат данни на паричните власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още