fallback

Петролът започва новата седмица с леко поскъпване в очакване на нови данни*

Инвеститорите се отдръпнаха от суровините в последните месеци, докато забавящият се ръст на цените намеква, че може би предстои намаляване на потреблението

10:10 | 08.08.22 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола преодоляха по-ранни понижения и в понеделник сутринта бележат ръст, докато инвеститорите анализират прогнозите за търсенето преди серия от данни от водещи енергийни играчи за пазарните очаквания, съобщава Bloomberg.

И двата основни сорта поскъпват с по 0,3%. Международният бенчмарк Брент достига цена от 95,21 долара за барел, а американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) достига 89,29 долара за барел.

Инвеститорите се отдръпнаха от суровините в последните месеци, докато забавящият се ръст на цените намеква, че може би предстои намаляване на потреблението, включително за бензина. Това бе сред причините WTI да поевтинее с почти 10% миналата седмица.

Суровият петрол има бурна 2022 г.: цените нараснаха значително през първите месеци на годината след инвазията на Русия в Украйна, след което започнаха да поевтиняват от юни насам на фона на притесненията за забавяне на икономиката. Ускорената инфлация накара централните банки да започнат цикъл на лихвени повишения, като според инвеститорите той ще продължи.

В бележка от 7 август анализатори на Goldman Sachs свиха краткосрочната си прогноза за цените на „черното злато“, въпреки че посочиха и прогнози за възстановяване. „Продължаваме да очакваме, че петролният пазар ще остане в неустойчив дефицит при сегашните цени“, се казва в бележката.

И докато цените се намират малко над шестмесечното си дъно, инвеститорите са в очакване на нова поредица данни тази седмица. Във вторник американската Агенция за енергийна информация ще публикува краткосрочната си прогноза, следвана от месечна статистика от ОПЕК и Международната агенция по енергетика (МАЕ).

По-ранното понижение на цената на петрола в понеделник стана факт въпреки данните от уикенда, според които китайският внос на суров петрол е нараснал през юли от най-ниското си ниво от четири години насам, след като транспортът и пътуванията започнаха да се възстановяват от Covid ограниченията. Въпреки това от началото на годината остават с 4% по-малко.

Поевтиняването на суровия петрол от юни насам е придружавано от устойчиво поевтиняване на петрола в САЩ – нещо, което ще бъде приветствано от американския президент Джо Байдън и администрацията му, която се бори с инфлацията. Средната цена на дребно за страната се понижава 54 поредни дни до събота, когато тя достигна малко над 4 долара за галон, показват данни на американската автомобилна организация ААА. Те достигнаха връх от над 5 долара през юни.

Въпреки това от Goldman Sachs посочват, че понижаването в цените на дребно е малко вероятно да продължи. „Цените на горивата на дребно в САЩ ще се покачват към края на годината“, посочват от банката, откъдето очакват бензинът да стигне 4,35 долара за галон през четвъртото тримесечие.

*Информацията е актуална към 9:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още