IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не трябва да забравя, че една птичка пролет не прави

Паузата във възходящото движение на инфлацията може да е краткотрайна, смятат икономисти

13:15 | 13.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В българския език и култура има много на брой хубави поговорки. Една от тях е, че една птичка пролет не прави - нещо, което и Федералният резерв на САЩ трябва да си напомня в следващите месеци.

Данните за инфлацията от последната седмица показаха хубави резултати за Фед, като облекчиха - поне до известна степен - натиска върху централната банка.

Официалната статистика показа забавен растеж на потребителската инфлация до годишно равнище от 8,5% през юли.

На месечна база показателят е останал без промяна, след като цената на енергоносителите се е понижила с 4,6%, а тази на бензина със 7,7 на сто. От друга страна, храните са станали по-скъпи с 1,1%, а наемите - с 0,5 на сто.

За сравнение - през юни достигнатото равнище бе 9,1 на сто. Икономистите предвиждаха, че данните може да покажат известно забавяне на растежа, но очакванията им бяха за годишно ниво от 8,7% и за месечно от 0,2%.

Извън цените на храните и енергията инфлацията се е ускорила до 5,9% на годишна и 0,3% на месечна база спрямо очакванията за равнище от съответно 6,1% и 0,5%.

 

 

 

Добрите новини не се изчерпаха единствено с това. Ден по-късно (11 август) стана ясно, че производствените цени в САЩ са записали спад за пръв път от над две години през юли. Индексът на производствените цени се е понижил с 0,5% на годишна база, докато на месечна е нараснал с 9,8 на сто - резултати, които се оказаха по-умерени от прогнозите на анализаторите.

Статистиката предполага, че инфлационният натиск на някои места е започнал да намалява, което може да доведе и до по-смекчен темп на растеж на потребителските цени през следващите месеци.

Очаквано пазарите реагираха на новините. В сряда (10 август), когато бе публикувана статистиката за потребителските цени, щатските индекси завършиха търговската сесия, оцветени в зелено. Тогава измерителят S&P 500 записа най-високото си равнище от началото на май, а технологичният показател Nasdaq отчете най-доброто си ниво при затварянето на търговията от края на април.

За Wall Street седмицата завърши на зелена територия, като широкият барометър S&P 500 записа най-дългата си седмична серия на ръстове от ноември 2021 г.

Един месец на понижения обаче не прави тенденция, предупреждават икономисти.

"Това са необходими данни за Фед, но не са достатъчни", изтъкна Майкъл Понд, ръководител по пазарни стратегии при инфлация в Barclays Plc. "Имаме нужда да видим много повече от това", допълни Понд, цитиран от Bloomberg.

"На фона на продължаващото поскъпване на наемите и нарасналите заплати, които започват да се прехвърлят върху инфлацията в сектора на услугите, очакваме тази пауза да е краткотрайна", прогнозират икономисти от Bloomberg Economics.

Седмица преди публикуването на данните централните банкери от Фед затвърдиха готовността си да продължат с агресивните ходове. Председателят на банката в Сан Франциско Мери Дели каза, че Фед "дори не е близо" до финала на битката си срещу най-високата от десетилетия насам инфлация.

Статистиката обаче предизвика спекулации, че централната банка може да забави темпа до 50 базисни пункта лихвен ръст на заседание, а впоследствие и до 25 б.п.

"Един месец не прави тренд, но поне инфлацията се забавя, а основната е спряла да се покачва", написа Крис Закарели, главен инвестиционен директор в Independent Advisor Alliance, цитиран от CNBC. "Ако видим, че данните през следващите месеци покажат намаление в инфлацията, това ще помогне на пазарите да видят края на тунела от лихвени повишения", допълни експертът.

Следващото заседание на банката предстои да се състои на 20-21 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още