IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ може да се покачи двойно, преди Фед да успее да озапти инфлацията

Или инфлацията ще бъде много по-висока, или безработицата, предупреждават икономисти

13:35 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в САЩ може да се покачи двойно, преди Фед да успее да озапти инфлацията

Може да се наложи безработицата в САЩ да достигне 7,5%, или двойно на сегашното си ниво, за да се озапти рекордната инфлация в страната, сочи проучване на изследователи, включително на двама икономисти от Международния валутен фонд (МВФ), пише Ройтерс.

Това би означавало загубата на работните места на сигурно 6 млн. души, но според проучването единствено при "доста оптимистични допускания" относно пазара на труда и инфлацията ще може Фед да потуши сегашния инфлационен пожар.

Според прогнозите на банката към юни медианните очаквания за безработицата са, че тя ще трябва да достигне ниво до 4,1% до края на 2024 г., за да се върне инфлацията към целевото равнище от 2%. Към август тази година безработицата в САЩ се равнява на 3,7%.

"Ако пазарът на труда не се държи спрямо очаквания, или ако инфлационните очаквания не го направят, лекият ръст в безработицата, който Фед прогнозира, няма да е достатъчен. Или инфлацията ще бъде значително по-висока, или ще имаме по-висока безработица и голямо икономическо забавяне", написа професорът по икономика от университета Johns Hopkins Лоурънс Бол.

Изследването, в което съавтори са икономистите в МФВ Даниел Лий и Прачи Мишра, е част от разгорещяващите се дебати колко точно "болка", както го нарече управителят на Фед Джером Пауъл, ще е необходима, за да може да се озапти най-високата инфлация от около 40 години насам.

 

 

 

Сега Фед повишава лихвите по-бързо спрямо 80-те години на миналия век, когато тогавашният гуверньор Пол Волкър озапти инфлацията, но с цената на рецесията, при която фирмите се приспособиха към забавения растеж, уволниха служители и крайният резултат бе безработица над 10%.

Представителите на регулатора обаче настояват, че сега нещата са по-различни - предпочитаният от тях измерител на инфлация например може вече да е достигнал своя връх от малко над 6% - и смятат, че инфлацията може да бъде преборена без значителен ръст в безработицата или без рецесия.

Новите прогнози на банката, които предстои да бъдат публикувани след около две седмици, вероятно ще покажат по-малко оптимистични очаквания, като анализаторите смятат, че централните банкери ще предупредят за по-дълга и трудна битка с инфлацията, както и за по-висока безработица спрямо прогнозираната през юни.

Въпросът е колко точно по-висока ще е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още