IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите в САЩ са разкрили над 300 хил. нови работни места през август

Безработицата в страната неочаквано нарасна

15:57 | 02.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Работодателите в САЩ са разкрили над 300 хил. нови работни места през август, а ръстът на заплатите е останал стабилен, съобщи Министерството на труда в САЩ в петък, цитирано от Bloomberg.

Новооткритите работни позиции извън селскостопанския сектор са нараснали с 315 хил. през миналия месец, след като през юли повишението бе в размер на 526 хил. позиции. Данните показват, че работодателите са продължили да наемат служители макар и с по-умерен темп. Прогнозите на икономистите бяха за ръст от почти 300 хиляди.

Изненада в данните се оказа и статистиката за безработицата, според която тя е нараснала до 3,7%. За сравнение - икономистите очакваха стабилно ниво на показателя от 3,5%, сочат медианните резултати в анкета на медията.

Седмицата бе изпъстрена с данни за пазара на труда в САЩ, които по всяка вероятност ще натежат на решението на Федералния резерв на САЩ за лихвите в края на месеца.

Централните банкери ще проведат заседание на 20-21 септември, като към момента всичко сочи, че те имат зелена светлина за още едно голямо лихвено повишение - пазарът на труда остава силен, а последните данни за инфлацията показаха забавяне през август.

По-рано през седмицата статистиката на изследователския институт ADP показа, че частните компании в САЩ са разкрили над два пъти по-малко работни места през август от очакваното, забавяйки темпа на наемане, насред нарастващите опасения от икономически спад.

Новооткритите работни места от частния сектор са нараснали със 132 хил. броя през август, докато месец по-рано повишението бе в размер на 270 хил. За сравнение - очакванията на икономистите, анкетирани от Dow Jones, бяха за резултат от 300 хил. броя.

"Данните предполагат изместване в посока по-консервативен темп на наемане, докато компаниите вероятно се опитват да дешифрират противоречащите сигнали от икономиката", казва главният икономист на ADP Нела Ричърдсън, цитиран от CNBC. “Може да се намираме в превратна точка от силни ръстове към нещо по-нормално", допълни икономистът.

Обикновено броят на новите позиции през август е волатилен, а статистиката на ADP е публикувана в период, когато щатската икономика се свива през първото полугодие насред инфлацията, достигнала около 40-годишен връх.

В четвъртък стана ясно, че броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е намалял за трета поредна седмица, спадайки до двумесечно дъно.

Миналия месец статистиката доказа, че Фед е на правилен път с лихвените повишения - годишният растеж на потребителските цени се е забавил от 9,1% до 8,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още