IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лорета Местър от Фед: Лихвите в САЩ може да надминат 4% в следващите месеци

Икономическият растеж на САЩ ще се забави, а безработицата ще нарасне, предупреди централният банкер

15:53 | 31.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основната лихва на Федералния резерв на САЩ може да надмине равнището от 4% в следващите месеци. Такова мнение изрази управителят на регионалната банка на Фед в Кливланд Лорета Местър, цитирана от CNBC.

Ако очакванията ú се оправдаят, основната лихва ще достигне много над неутралното равнище - такова, което нито стимулира, нито ограничава растежа - от 2,25% до 2,5%.

"Понастоящем смятам, че ще е необходимо да покачим лихвите до малко над 4% в началото на следващата година и да ги задържим на това ниво. Не очаквам Фед да намали целевото равнище за лихвата догодина", допълни Местър.

Коментарът ú повтаря тези, направени в последните дни от ръководителя на ведомството Джером Пауъл и от управителя на банката в Ню Йорк Джон Уилямс, които също изтъкнаха, че лихвите ще трябва да останат високи "за известно време".

От началото на годината до момента Фед е повишил лихвите четири пъти с общо 2,25 процентни пункта, като само в последните два месеца регулаторът одобри две поредни лихвени увеличения от по 75 базисни пункта. Пазарите са в очакване на трети ход с такъв мащаб през септември, когато е следващото заседание на банката, а лихвени понижения се прогнозират за есента на 2023 г.

По думите на Местър паричното затягане ще забави икономическия растеж, който според нея "ще е значително под 2%", докато безработицата ще нарасне, а финансовите пазари ще останат волатилни. Тя очаква инфлацията да падне в диапазона 5-6% тази година и да се доближи до целта на Фед от 2% в следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още