IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да получи още една зелена светлина за големи лихвени повишения

Вниманието на инвеститорите тази седмица ще се фокусира върху данните за инфлацията и пазара на труда

10:45 | 29.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ (Фед) може да получи още един зелен сигнал да продължи по пистата с големи лихвени повишения тази седмица, когато предстои да бъдат публикувани данните за пазара на труда в страната.

В петък (2 септември) ще бъде публикувана статистиката за новооткритите работни места извън селскостопанския сектор през август, като медианните прогнози на икономистите, анкетирани от Bloomberg, са за ръст от 300 хил. нови позиции. Що се отнася до безработицата, прогнозите са тя отново да се е задържала на 50-годишно дъно на ниво от 3,5%.

Пазар на труда в САЩ. Източник: Bloomberg L.P. Пазар на труда в САЩ. Източник: Bloomberg L.P.

По време на дългоочакваната си реч на икономическия симпозиум в Джаксън Хол миналата седмица Пауъл сигнализира, че банката ще продължи да вдига лихвите и че вероятно ще ги поддържа на високо равнище за известно време, за да се намали инфлацията. От своя страна обаче това може да повлияе на пазара на труда и да причини "известна болка" на домакинства и фирми.

Освен петъчния доклад, инвеститорите ще получат по-ясна представа за състоянието на пазара на труда в САЩ и от традиционните ежеседмични данни за броя новоподадени заявления за помощи при безработица, които ще бъдат публикувани в четвъртък. Ден по-рано изследователският институт ADP също ще публикува своя месечен доклад с данни за заетостта и промените в заплатите.

"Очакваме темпът на наемане да се забави през август - но като се имат предвид очакванията ни за стагниращо ниво на участие в работната ръка, ще са необходими много малко добавени нови работни места, за да намалее безработицата. Данните в този доклад може да мотивират Фед да избере още един ръст от 75 базисни пункта (б.п.) през септември", пишат в своя бележка икономисти от Bloomberg Economics.

Пазарът на труда в САЩ обаче няма да е единствената тема, която ще завземе вниманието на инвеститорите тази седмица. В следващите дни предстои да бъдат публикувани първите данни за инфлацията в Европа през август - във вторник се очаква информация за инфлацията в Испания и Германия, а ден по-късно ще стане ясно с колко са се покачили цените в целия регион.

Протоколите от последното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) показаха, че през юли - когато регулаторът изненада с по-голямо от сигнализираното месец по-рано лихвено повишение - ястребите* в банката са взели превес над гълъбите.

Според източници на Ройтерс централните банкери може да подготвят още една изненада за септември, когато не е изключено да преминат към ходове в размер на 75 б.п

Статистиката ще покаже и каква е била бизнес активността на Стария континент, подобрили ли са се бизнес и потребителските нагласи и с колко са се увеличили производствените цени.

Ето какво конкретно ще следим в следващитe дни:

Понеделник ще даде възможност на инвеститорите да си отдъхнат от серията икономически данни и да осмислят перспективите за икономическия растеж през следващите месеци.

Фондовите борси във Великобритания няма да работят поради отбелязването на празник.

Сутринта ще стане ясно с колко са нараснали продажбите на дребно в Австралия през юли, а по-късно през деня главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн ще направи изказване.

Вечерта заместник-управителят на Фед Лейл Брейнард ще направи коментар.

Вторник се очертава да бъде по-зает ден, който ще започне с данни за пазара на труда в Япония. В Австралия се очаква информация за разрешителните за строеж.

Основните данни обаче ще дойдат от региона на Европа, където се очакват данни за потребителската инфлация в Испания и Германия, за кредитирането във Великобритания, и за бизнес климата и потребителското доверие на Стария континент.

Не по-малко внимание ще получат и САЩ. Във вторник ще бъде публикувана информация за потребителските нагласи и за пазара на труда през юли, които ще бъдат съпътствани от изказвания на представители на Фед.

В сряда борсите в Индия няма да работят поради отбелязването на празник. Денят ще започне със статистика за продажбите на дребно и промишленото производство в Южна Корея. Същата статистика се очаква и в Япония, докато в съседен Китай ще стане ясно каква е била бизнес активността през август.

В сряда вниманието на пазарите отново ще бъде разделено между Европа и САЩ.

На Стария континент ще бъде публикувана статистиката за инфлацията през август. Изследователският институт ADP ще представи данни за пазара на труда в САЩ, а по-късно ще бъде публикувана и статистикатаза щатските резерви на петрол.

В Русия ще стане ясно влошили ли са се бизнес нагласите, намалели ли са продажбите на дребно и какво е било нивото на безработица през юли.

На следващия ден ще стане ясно с колко се е разширила южнокорейската икономика през второто тримесечие, както и какъв е бил търговският баланс на страната през август. В Австралия и Япония ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството, като такъв се очаква и в Китай.

Данните в Германия ще покажат имало ли е спад в продажбите на дребно през юли.

За региона на Европа ще бъде публикуван PMI индексът за производството. Италия ще публикува данни за ръста на брутния си вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на годината.

В САЩ се очакват ежеседмичните данни за пазара на труда, заедно с тези за PMI индекса.

В последния работен ден от седмицата статистиката ще покаже останала ли е висока инфлацията в Южна Корея през текущия месец. Данните ще са последвани от такива за търговския баланс на Германия през юли и за заетостта в Швейцария в тримесечието до края на юни.

В Европа ще стане ясно с колко са се покачили производствените цени през седми я месец на годината.

Същия ден ще бъдат публикувани дългоочакваните данни за новооткритите работни места извън селскостопанския сектор в САЩ.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още