IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO пазарът в Хонконг страда от сериозен отлив на инвеститорски интерес през 2022 г.

Темпът на набиране на средства в Хонконг чрез листвания е най-слабият от 2013 г. насам

18:01 | 26.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямото първично публично предлагане (IPO) на борсата в Хонконг от началото на годината – листването на Leapmotor в четвъртък (29 септември), представлява дългоочакван положителен тласък за пазара, но е малко вероятно с това да се преодолее геополитическото напрежение и липсата на яснота в политиката, които възпираха инвестициите в това, което някога беше най-предпочитаното място за IPO в света, пише Nikkei Asia Review.

Към средата на септември общата стойност на IPO сделките в Хонконг възлиза на едва 7,77 млрд. долара, най-ниското ниво от 2013 г. насам. Очаква се този обем да бъде увеличен от листването на Leapmotor, което ще е най-големият борсов дебют на китайски производител на електрически превозни средства.

Но 1,03-те милиарда долара, които се очаква да бъдат набрани, остават засенчени от IPO-то на същата борса на китайската технологична компания Kuaishou миналата година, чиято стойност достигна 6,23 млрд. долара.

Като цяло стойността на лисванията в Хонконг, най-големият IPO пазар в света през 2019 г., до средата на септември е само около една пета от тази през 2021 г. И малцина очакват скоро пазарът да се върне на подобно ниво.

„Мисля, че основното предизвикателство, пред което е изправен пазарът в момента, е наистина много лошото настроение“, изтъква Гари Нг, икономист в Natixis. От началото на годината индексът Hang Seng е изтрил над 20% от стойността си, помрачавайки доверието на инвеститорите към пазара. Това спира компаниите да търсят листвания, които ще им осигурят оценка, която е по-ниска от очакваното.

Размер на листванията на борсата в Хонконг през последните десет години. Източник: Deallogic Размер на листванията на борсата в Хонконг през последните десет години. Източник: Deallogic

Хонконг не е единственият пазар, където обемите са намалели значително на фона на страховете около глобалните икономически перспективи. Но IPO пазарът в Хонконг също е засегнат от несигурността преди предстоящия конгрес на Комунистическата партия на Китай, който ще определи икономическата и политическата посока в континенталната част на страната. Хонконг също усеща последиците от влошените отношения между Китай и САЩ, както и от собствения си икономически спад, причинен от строгите политики срещу COVID-19.

Уилям Чоу, заместник главен изпълнителен директор на Raffles Family Office, който инвестира в листвания на китайски технологични компании и производители на електромобили както на американските пазари, така и в Хонконг, споделя, че групата отчита ниво на възвръщаемост, което е до шест пъти по-ниско от направените инвестиции.

Чоу не очаква подобрение на пазара и през 2023 г.

Глобалната несигурност поради геополитическите събития и липсата на яснота около пълното отваряне на Хонконг са два ключови фактора, влияещи върху пазара на IPO в града, добавя той.

Само 8% от листванията в Хонконг към август отчитат повече оферти, отколкото са предлаганите акции, в сравнение с 90% през същия период на 2021 г., което предполага огромен спад в инвеститорския интерес, показва скорошен доклад на Deloitte.

Николас Агузин, главен изпълнителен директор на  Хонконгската фондова борса (Hong Kong Exchanges and Clearing), заяви по време на представяне на финансовия отчет на компанията оператор за полугодието през август, че очаква сегашната геополитическа конюнктура, пазарната волатилност и средата на растящи лихвени проценти да продължат да оказват влияние. Обемът на търговия ще бъде повлиян от "настроенията на световния пазар", добавя още Агузин.

Класация на най-големите IPO пазари в света по стойност на листванията. Източник: Dealogic Класация на най-големите IPO пазари в света по стойност на листванията. Източник: Dealogic

Очакванията за т.нар. завръщания у дома на листнати в САЩ китайски компании на фона на напрежението между Пекин и Вашингтон трябваше да са в полза на борсата в Хонконг. Но този сценарий е напът да бъде изоставен.

Инвеститорите в Хонконг ще търсят насоки от предстоящия конгрес на Китайската комунистическа партия. Това включва всякакви индикации за политики към китайския сектор на технологиите и имотите – индустрии, които са на в челните позиции по отношение на осъществени IPO сделки за последните пет години, според данни на Dealogic

Инвеститорите чакат яснота около ключовите разпоредби, които са от решаващо значение за листването на китайските компании в чужбина, като например трансграничното споделяне на данни, коментира Гари Нг от Natixis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още