IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха слабата седмица с леко възстановяване 

За тримесечието обаче индексите са на червено

19:45 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските фондови пазари се възстановиха в петък донякъде от последните си понижения. В края на седмицата доминиращите напоследък опасения за лихвените проценти и инфлацията от двете страни на Атлантическия океан отслабнаха. С попътен вятър от Wall Street някои от най-важните европейски индекси затвориха със значително повишение, предава dpa-AFX. 

Водещият индекс за еврозоната EuroStoxx 50 нарасна с 1,19% до 3318,20 пункта. За септември индексът е спаднал с 5,66%. Тримесечният баланс показва минус за трети пореден път, възлизащ на около 4%.

Френският Cac 40 се повиши с 1,51% до 5762,34 пункта в петък, докато британският FTSE 100 отбеляза ръст от само 0,18% до 6893,81 пункта.

След временния спад германският водещ индекс Dax отново се повиши и затвори с 1,16% нагоре до 12 114,36 пункта. Индексът MDax, който включва средните предприятия, успя да се възстанови още повече: той затвори с плюс от 2,66% на ниво от 22 370,02 пункта.

За седмицата обаче Dax се понижи с почти един 1,5%. В сряда барометърът на дори се понижи до най-ниското си ниво от ноември 2020 г. насам. За септември - според стратега по капиталовите пазари Маркус Райнванд от Landesbank Hessen-Thüringen традиционно най-слабия месец на фондовия пазар през годината - спадът възлиза на повече от 5,5%, почти толкова, колкото през третото тримесечие. От началото на годината спадът е дори почти една четвърт.

Сред губещите на фондовия пазар бяха Adidas и Puma със загуби от съответно 4,1 и 5,6%. По този начин те бяха сред малкото губещи в Dax за деня. 

Причината за спада на цените е, че американският конкурент Nike отчете спад в печалбата и предупреди за по-нататъшен натиск върху маржовете. Причината е обменният курс на долара и по-високите транспортни разходи поради затруднения в глобалната верига за доставки. Нетната печалба за първото тримесечие спадна до 1,47 млрд. долара от 1,87 млрд. долара през миналата година. Компанията съобщи, че разходите са нараснали с 10% през първото тримесечие. На Wall Street акциите на Nike се обезценяват с 12%.

Увеличените отстъпки са лош знак за европейските производители на спортни стоки, коментира анализаторът Джеймс Гжинич от инвестиционната банка Jefferies. Вероятно те ще трябва да последват примера. Това засенчва досегашното силно търсене от тази страна на Атлантическия океан.

Положителен коментар на анализатор насърчи инвеститорите да купуват акции на модната компания Hugo Boss. Книжата поскъпнаха с 3,6% до 48,06 евро. Анализаторите на Berenberg Bank поставиха рейтинг на акциите "купува" и целева цена от 57,80 евро.

Перспективата резултатите за цялата година да надхвърлят предишните цели насърчи инвеститорите да купуват акции и на италианската строителна група Webuild. Книжата на Webuild поскъпнаха с 5,5% в Милано. Компанията обяви също така, че за първите девет месеца са постъпили поръчки на стойност 9,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още