IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 изпраща тежка седмица, месец и тримесечие*

За септември индексът е надолу с над 7%, а за тримесечието - с 4%

17:55 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на американския фондов пазар започват сесията в петък на червено, изпращайки тежка седмица, през която широкият борсов измерител S&P 500 достигна ново дъно за 2022 г., съобщава CNBC.

В петък показателят се свива с 0,3%. От своя страна, индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изостава с над 100 пункта (0,4%), а технологичният Nasdaq Composite е надолу със скромните 0,04%.

Ключов измерител на инфлацията в САЩ е записал ускорение през август. Индексът на разходите за лично потребление, който Федералният резерв използва за проследяване на инфлацията, се е увеличил с 0,3% на месечна основа, изпреварвайки очакванията. Спрямо предходната година измерителят е нагоре с 6,2%.

Акциите на компанията за спортни стоки Nike поевтиняват значително с 11,7%, изпращайки най-лошия си ден на търговия от 2001 г. Компанията съобщи, че продажбите ѝ са се увеличили, но снабдителната верига и проблемите с инвентара са се отразили неблагоприятно на печалбата през първото фискално тримесечие.

Книжата на Apple остават относително без промяна в петък, след като в четвъртък те се сринаха след рядко срещано понижаване на оценката на анализатори. Производителят на iPhone отчете спад от 4,9% в цената на акциите си, след като Bank of America намали оценката си за книжата на компанията от „купувай" на „неутрален", предупреждавайки за по-слабо потребителско търсене на популярните устройства. Разпродажбата намали пазарната капитализация на Apple с около 120 млрд. долара

Пониженията поставят индексите напът да отбележат значителни понижения за седмицата. S&P 500 и Dow са надолу с 1,5% за седмицата, а Nasdaq с процент.

Петък е и последният ден от месеца и третото тримесечие. За септември S&P 500 и Dow са надолу с над 7% всеки до началото на петъчната сесия. Това ще е най-лошото месечно представяне за индекса на сините чипове от март 2020 г. насам и най-големият едномесечен спад за широкия измерител от юни. За Nasdaq пък това ще е най-лошия месец от април с понижение от 9,1%.

Що се отнася до тримесечието, S&P 500 и Nasdaq са напът да отбележат първа серия от три поредни губещи тримесечия от 2009 г. със спад от 4% и 2,7% съответно. Dow е надолу с 5,4% за третото тримесечие и е напът да отчете три поредни губещи тримесечия за първи път от 2015 г.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се понижава до съответно 3,7% и 3,658%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница с конкурентни валути, се повишава леко с 0,1% до 112,39 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола е на червено. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняват с 2% до 79,57 долара за барел, а тези върху сорта Брент - с 0,7% до 87,9 долара за барел.

Златото пък поскъпва с 0,5% до 1676,5 долара за тройунция.

*Актуално към 16:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още