IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само за ден Apple изтри 120 млрд. долара от капитализацията си 

Bank of America намали рейтинга за акциите, концернът загуби и вицепрезидент заради вулгарен негов коментар 

09:30 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на Apple Inc. се сринаха, след като рядко срещано понижаване на оценката на анализатори засили поредната вълна от натиск за разпродажби, която изтри стотици милиарди долари пазарна стойност от най-големите технологични акции в САЩ.

Производителят на iPhone отчете спад от 4,9% в цената на акциите си, след като Bank of America намали рейтинга си от „купувай" на „неутрален", предупреждавайки за по-слабо потребителско търсене на популярните устройства. Разпродажбата намали пазарната капитализация на Apple с около 120 млрд. долара, изчислява Bloomberg.

В четвъртък нямаше много сигурни активи, които да подслонят инвеститорите, тъй като представителите на Федералния резерв продължават да говорят твърдо за повишаване на лихвените проценти. В технологичния индекс Nasdaq 100, който спадна с 2,9% и е на косъм от дъното си от 16 юни, имаше само три печеливши позиции. Amazon.com Inc. и Alphabet Inc. се сринаха с близо 3%, а Microsoft Corp. се понижи с 1,5%. 

Книжата на Meta Platforms потънаха с 3,7%, след като главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг очерта плановете си да намали броя на служителите за първи път в историята. Акциите на гиганта в областта на социалните медии се обезцениха с 59% тази година на фона на забавящия се ръст на потребителите.

През по-голямата част от тази година Apple беше третирана като „акция убежище“, като се представяше по-добре от другите компании с огромна пазарна капитализация и от по-широкия технологичен индекс в условията на рязка разпродажба, предизвикана от опасенията за рецесия. Най-ценната компания в света с пазарна стойност от близо 2,3 трилиона долара вече отчете поевтиняване с около 20% през 2022 г. в сравнение с 32% спад за Nasdaq 100. Сривът на цената на акциите на Apple. Графика: Bloomberg LP Сривът на цената на акциите на Apple. Графика: Bloomberg LP

Тъй като се очаква потребителските разходи да охладят в различните региони, ръководените от Уамси Мохан анализатори на BofA заявиха, че търсенето на услугите на Apple вече се е забавило, а търсенето на продукти вероятно ще го последва. Според тях натискът от страна на по-силния долар само ще задълбочи проблемите на компанията.  

Въпреки че „дългосрочните перспективи на Apple остават благоприятни", BofA очаква негативни ревизии на оценките и рискове за оценката в краткосрочен план. 

Nasdaq 100 е напът да отбележи най-дългата си серия от тримесечни спадове от 20 години насам, но инвеститорите все още се готвят за още понижения, тъй като Федералният резерв агресивно повишава лихвените проценти, а анализаторите на Wall Street започват да намаляват прогнозите за печалбите. 

Оценките за ръста на печалбата за 2023 г. на технологичните компании в S&P 500 са се понижили с около 6 процентни пункта от началото на 2022 г., в сравнение със спад от 4 процентни пункта за по-широкия индекс, показват данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

Междувременно концернът от Купертино остава и без високопоставен мениджър. Вицепрезидентът по снабдяването на Apple Тони Блевинс напусна компанията, след като във видеоклип в TikTok се вижда как прави вулгарен коментар за жени на автомобилно изложение. Apple  потвърди напускането пред CNBC, като заяви: „Тони напуска Apple“. Според Bloomberg, който пръв съобщи новината, напускането е било предизвикано от видеоклипа в TikTok, публикуван на 5 септември. 

Във видеото Блевинс слиза от скъп спортен автомобил Mercedes-Benz и е попитан от Даниел Мак, който има канал, съсредоточен върху задаването на въпроси на хора в скъпи автомобили, с какво си изкарва прехраната.

Във видеото Блевинс отговаря: „Състезавам се с коли, играя голф и галя жени с големи гърди. Но почивам през уикендите и големите празници". Забележката изглежда е препратка към подобен цитат от филма „Артур".

Според страницата на TikTok видеото е гледано 1,3 милиона пъти.

Блевинс бе вицепрезидент в Apple, което е много висока длъжност, която се отчита пред висшия ръководен състав. Основната му задача бе да преговаря с доставчиците, за да запази цената, която Apple плаща за компютърни части, ниска, показва профилът на Блевинс в LinkedIn. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още