IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковата премия на италианските облигации се изстреля след предупреждение на Moody's

Агенцията гледа със загриженост към икономическия растеж на страната след изборната победа на дясната коалиция 

14:45 | 06.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След изненадващото предупреждение на Moody's Investors Service за финансовото състояние на Италия инвеститорите започнаха да разпродават италиански облигации с най-бързия темп от началото на пандемията. Доходността по десетгодишните бенчмаркови облигации се повиши с цели 30 базисни пункта до 4,48%, което е най-голямото увеличение от март 2020 г. насам. Това повиши и премията, която инвеститорите изискват за притежаването на италиански облигации в сравнение с германските. Moody's изтъква политическия риск, свързан с новата дясна управляваща коалиция в Италия, предава Bloomberg. 

Измерителят на облигационния риск остава под 30-месечния връх, достигнат през миналата седмица след обявяването на резултатите от изборите. Инвеститорите търсят признаци, че новото правителство ще продължи политиката на фискална дисциплина, възприета от напускащия министър-председател Марио Драги.

„Ако дясната коалиция, която спечели неотдавнашните избори, се опита да предоговори някои аспекти на Националния план за възстановяване, това вероятно ще забави изпълнението му и ще окаже натиск върху капиталовите разходи в момент, в който високата инфлация и рисковете, свързани с енергийните доставки, вече натежават върху икономическата активност", пишат анализаторите на Moody's, ръководени от Сара Карлсон. „Вероятно бихме понижили рейтинга на Италия, ако очакваме значително забавяне на растежа на страната в средносрочен план“. 

Според запознат с въпроса източник опасенията се засилват от статия, че Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, няма да бъде следващият министър на финансите на Италия.

Джорджа Мелони, която се очаква да бъде назначена за министър-председател, се опитва да намери надежден специалист за финансовото министерство на Италия. През 2018 г. тогавашната популистка коалиция влезе в противоречие с Европейската комисия по отношение на бюджета, което доведе до силни разпродажби на облигации на страната.

През лятото ЕЦБ намали подкрепата си за облигационните пазари в Италия и други части на Южна Европа. Данните, публикувани в сряда, показаха, че притежаваните италиански дългови книжа в пандемичния портфейл на ЕЦБ са намалели с 1,243 млрд. евро през август и септември. През юни и юли ЕЦБ увеличи наличностите си от облигации от южноевропейските държави, за да предпази силно задлъжнелите членове на еврозоната от неоправданото според нея повишаване на доходността на държавните облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още