IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на италианската централна банка: Рискуваме рецесия при големи увеличения на лихвите

 Игнацио Виско предупреждава основният лихвен процент да не се повишава твърде бързо 

14:00 | 01.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Игнацио Виско. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Игнацио Виско. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ръководителят на италианската централна банка Игнацио Виско предупреди Европейската централна банка да не повишава прекалено много основните лихвени проценти. 

„Повишаването на инфлацията сега е съпроводено с внезапно влошаване на перспективите за икономически растеж", заяви в петък Виско, който участва в определянето на паричната политика като част от Управителния съвет на ЕЦБ. „В този контекст твърде бързото и рязко повишаване на лихвените проценти увеличава риска от рецесия“, каза италианецът, цитиран от DPA. 

Неотдавна редица представители на ЕЦБ се изказаха в полза на по-нататъшно значително повишаване на лихвените проценти. Често се чуват и призиви за ново повишение с 0,75 пункта. Според Виско обаче ЕЦБ не бива да следва твърде плътно другите централни банки и да ограничава възможностите си за действие. 

„Предположението, че ЕЦБ ще следва сляпо Фед през следващите месеци, може да се окаже сериозна грешка", поясни той. 

Виско се смята за „гълъб" на паричната политика*. Затова той е предпазлив по отношение на затягането на паричната политика.

ЕЦБ повиши основния си лихвен процент с общо 1,25 пункта тази година, за да се бори с рекордно високата инфлация. От друга страна, Фед вече повиши лихвените си проценти с 3 пункта.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още