IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виско: Разликата в спредовете по италианските облигации се дължи на несигурност

Италия плаща твърде висока премия за вземане на средства на облигационните пазари, смята централният банкер на Италия

16:30 | 25.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Италия плаща твърде висока премия за вземане на средства на облигационните пазари поради несигурност относно икономическата политика на страната. Такова мнение изрази ръководителят на Италианската централна банка и член на Европейската централна банка (ЕЦБ) Иняцио Виско, цитиран от Ройтерс.

"Все още смятам, че сегашният спред спрямо германските облигации е някак значително по-голям от това, което би било оправдано от макроикономическите бази в страната", каза Виско в интервю за Bloomberg TV.

"Но това все още е нещо, свързано с несигурността, която пазарът вижда по отношение на политиките", допълни централният банкер.

Investor.bg напомня, че в средата на юни доходността по 10-годишните италиански държавни облигации надмина 4% за пръв път от 2014 г. Въпреки че страните в еврозоната се отличават по инфлация, икономически растеж и други показатели, според централните банкери някои пазарни движения не отразяват тези бази и съответно са твърде бързи.

Поради страх, че нежеланите движения може да доведат до поредната дългова криза, ЕЦБ пое ангажимент да ускори работата по разработването на антифрагментарен инструмент, който обаче да не попречи на покачването на лихвите. Механизмът, познат като TPI, бе представен на заседанието на регулатора на 21 юли, когато той одобри първото лихвено повишение от 11 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още