fallback

Златото се насочва на Изток, спадащите цени привличат азиатски купувачи

527 тона злато са излезли от трезори в Ню Йорк и Лондон от края на април

16:08 | 09.10.22 г. 2

На пазара на злато се случва глобална миграция, тъй като западни инвеститори се отказват от благородния метал, докато азиатски купувачи се възползват от намаляващата цена, за да купуват евтини бижута и кюлчета, пише Bloomberg.

Растящите лихви, които намаляват привлекателността на златото като инвестиция, означават, че големи обеми от метала напускат трезорите във финансови центрове като Ню Йорк и се насочват на изток, за да отговорят на търсенето на пазара на злато в Шанхай и на Капалъ чарши в Истанбул.

В действителност те не могат да бъдат придвижени достатъчно бързо.

Логистични проблеми в комбинация с приумици на пазара, затрудняват трейдърите да насочат достатъчно кюлчета там, където има търсене. В резултат на това златото и среброто се продават с необичайно големи бонуси спрямо глобалната бенчмаркова цена на някои азиатски пазари.

„Стимулът за притежаване на злато е много по-нисък. Сега той отива от запад на изток“, коментира Джоузеф Стефанс, ръководител на търговията в компанията за рафиниране и търговия със злато MKS PAMP. „Опитваме се да отговорим на това възможно най-добре“, допълва той.

Ротацията на метала по света е част от цикъла на пазара на злато, който се повтаря от десетилетия – когато инвеститорите се оттеглят и цените намаляват, се появяват азиатските купувачи и скъпоценните метали се насочват на изток, помагайки за стабилност на цената на златото във времена на слабост.

След това, когато в крайна сметка златото отново поскъпне силно, голяма част от него се завръща и стои в банкови трезори под улиците на Ню Йорк, Лондон и Цюрих.

След като достигнаха връхна точка през март, цените на златото се сринаха с 18%, тъй като агресивното повишаване на лихвите от Федералния резерв накара финансови инвеститори масово да се освобождават от актива.

Над 527 тона злато са излезли от трезори в Ню Йорк и Лондон, които подкрепят двата най-големи западни пазара от края на април, сочат данни на CME Group и Асоциацията на пазара на злато в Лондон.

В същото време растат доставките в големи азиатски потребители на злато като Китай, чийто внос е достигнал четиригодишен връх през август.

Азиатският нетен внос на злато от Запада от април насам. Графика: Bloomberg LP

Макар че много злато се насочва на изток, то все още не е достатъчно, за да отговори на търсенето. Златото в Дубай и Истанбул или на борсата за злато в Шанхай се търгува при многогодишни бонуси спрямо лондонския бенчмарк в последните седмици, признак, че купуването надвишава вноса, отбелязва MKS PAMP.

„Търсенето обикновено се увеличава, когато цените намаляват“, коментира Филип Клапуик, управляващ директор на базираната в Хонконг консултантска компания Precious Metals Insights. „Купувачите искат да придобиват метала на по-ниска цена, но във въпросния местен физически магазин може да няма достатъчно наличен метал, когато цените намаляват, затова местните бонуси нарастват“, допълва той.

Златото в Тайланд също се търгува с бонус спрямо цените в Лондон заради липсата на предлагане и слабостта на местната валута, отбелязва Джити Тангситпакди, президент на Асоциацията на търговците на злато в Тайланд.

В Индия среброто привлича големи бонуси. Разликата в цената на двата скъпоценни метала нарасна неотдавна до един долар, над три пъти повече от обичайното ниво, съобщава консултантската компания Metals Focus.

„В момента търсенето на сребро е огромно, тъй като трейдърите се презапасяват“, казва Чираг Шет, основен консултант на компанията в Мумбай. „Бонусите може да останат завишени по време на сезона на празниците, който приключва с Дивали“, допълва той.

Според анализатори голяма част от ценните метали, които захранват апетита на Азия, идват от трезори, управлявани от CME Group, която подкрепя фючърсните пазари в Ню Йорк.

Пазарни изкривявания в началото на пандемията предизвикаха голям ръст на цените там, принуждавайки банките да създават големи запаси, за да покриват фючърсните си позиции. В последните месеци златото се търгуваше с отстъпка на фючърсния пазар Comex спрямо Лондон и тези запаси сега се използват, за да отговорят на азиатското търсене.

Но процесът може да върви бавно, отчасти защото азиатските купувачи предпочитат еднокилограмови кюлчета пред тези с по-големи размери. За да запълнят стандартна кутия за доставка от 25 кг., физическите търговци трябва да получат доставка от няколко фючърси върху златото на Comex, често включващи кюлчета в различни складове.

Трейдъри съобщават, че се натъкват и на други логистични предизвикателства, които допринасят за високите бонуси в Азия.

„Товаренето на злато на кораби или самолети е малко по-трудно, отколкото преди. Това наистина е класически пример за търсене, което значително надвишава предлагането“, коментира Стефанс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 09.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още