IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се насочва на Изток, спадащите цени привличат азиатски купувачи

527 тона злато са излезли от трезори в Ню Йорк и Лондон от края на април

16:08 | 09.10.22 г. 2
Златни бижута са изложени на витрината на бижутерски магазин на Капалъ чарши в Истанбул. Снимка: Nicole Tung/Bloomberg
Златни бижута са изложени на витрината на бижутерски магазин на Капалъ чарши в Истанбул. Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

На пазара на злато се случва глобална миграция, тъй като западни инвеститори се отказват от благородния метал, докато азиатски купувачи се възползват от намаляващата цена, за да купуват евтини бижута и кюлчета, пише Bloomberg.

Растящите лихви, които намаляват привлекателността на златото като инвестиция, означават, че големи обеми от метала напускат трезорите във финансови центрове като Ню Йорк и се насочват на изток, за да отговорят на търсенето на пазара на злато в Шанхай и на Капалъ чарши в Истанбул.

В действителност те не могат да бъдат придвижени достатъчно бързо.

Логистични проблеми в комбинация с приумици на пазара, затрудняват трейдърите да насочат достатъчно кюлчета там, където има търсене. В резултат на това златото и среброто се продават с необичайно големи бонуси спрямо глобалната бенчмаркова цена на някои азиатски пазари.

„Стимулът за притежаване на злато е много по-нисък. Сега той отива от запад на изток“, коментира Джоузеф Стефанс, ръководител на търговията в компанията за рафиниране и търговия със злато MKS PAMP. „Опитваме се да отговорим на това възможно най-добре“, допълва той.

Ротацията на метала по света е част от цикъла на пазара на злато, който се повтаря от десетилетия – когато инвеститорите се оттеглят и цените намаляват, се появяват азиатските купувачи и скъпоценните метали се насочват на изток, помагайки за стабилност на цената на златото във времена на слабост.

След това, когато в крайна сметка златото отново поскъпне силно, голяма част от него се завръща и стои в банкови трезори под улиците на Ню Йорк, Лондон и Цюрих.

След като достигнаха връхна точка през март, цените на златото се сринаха с 18%, тъй като агресивното повишаване на лихвите от Федералния резерв накара финансови инвеститори масово да се освобождават от актива.

Над 527 тона злато са излезли от трезори в Ню Йорк и Лондон, които подкрепят двата най-големи западни пазара от края на април, сочат данни на CME Group и Асоциацията на пазара на злато в Лондон.

В същото време растат доставките в големи азиатски потребители на злато като Китай, чийто внос е достигнал четиригодишен връх през август. Азиатският нетен внос на злато от Запада от април насам. Графика: Bloomberg LP Азиатският нетен внос на злато от Запада от април насам. Графика: Bloomberg LP

Макар че много злато се насочва на изток, то все още не е достатъчно, за да отговори на търсенето. Златото в Дубай и Истанбул или на борсата за злато в Шанхай се търгува при многогодишни бонуси спрямо лондонския бенчмарк в последните седмици, признак, че купуването надвишава вноса, отбелязва MKS PAMP.

„Търсенето обикновено се увеличава, когато цените намаляват“, коментира Филип Клапуик, управляващ директор на базираната в Хонконг консултантска компания Precious Metals Insights. „Купувачите искат да придобиват метала на по-ниска цена, но във въпросния местен физически магазин може да няма достатъчно наличен метал, когато цените намаляват, затова местните бонуси нарастват“, допълва той.

Златото в Тайланд също се търгува с бонус спрямо цените в Лондон заради липсата на предлагане и слабостта на местната валута, отбелязва Джити Тангситпакди, президент на Асоциацията на търговците на злато в Тайланд.

В Индия среброто привлича големи бонуси. Разликата в цената на двата скъпоценни метала нарасна неотдавна до един долар, над три пъти повече от обичайното ниво, съобщава консултантската компания Metals Focus.

„В момента търсенето на сребро е огромно, тъй като трейдърите се презапасяват“, казва Чираг Шет, основен консултант на компанията в Мумбай. „Бонусите може да останат завишени по време на сезона на празниците, който приключва с Дивали“, допълва той.

Според анализатори голяма част от ценните метали, които захранват апетита на Азия, идват от трезори, управлявани от CME Group, която подкрепя фючърсните пазари в Ню Йорк.

Пазарни изкривявания в началото на пандемията предизвикаха голям ръст на цените там, принуждавайки банките да създават големи запаси, за да покриват фючърсните си позиции. В последните месеци златото се търгуваше с отстъпка на фючърсния пазар Comex спрямо Лондон и тези запаси сега се използват, за да отговорят на азиатското търсене.

Но процесът може да върви бавно, отчасти защото азиатските купувачи предпочитат еднокилограмови кюлчета пред тези с по-големи размери. За да запълнят стандартна кутия за доставка от 25 кг., физическите търговци трябва да получат доставка от няколко фючърси върху златото на Comex, често включващи кюлчета в различни складове.

Трейдъри съобщават, че се натъкват и на други логистични предизвикателства, които допринасят за високите бонуси в Азия.

„Товаренето на злато на кораби или самолети е малко по-трудно, отколкото преди. Това наистина е класически пример за търсене, което значително надвишава предлагането“, коментира Стефанс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 09.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
мормално, със злато се къчат само мангггали, индийци и мутри... утайката на човешкия вид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
onezero007
преди 1 година
Толкова глупости събрани на едно място отдавна не бях виждал. То вече и с просто око се вижда, че движението на цената на хартиеното злато и сребро менте надолу изобщо не влияе на физическото, освен последното да поскъпне леко. Отчаяно искат хората да ви доставят поръчаните кюлчета, ама тия пусти вериги за доставки - или самолетите не достигат или няма достатъно контейнери, иначе са ви подготвили банкерите планини от злато и сребро, просто куриерите се излагат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още