fallback

Любомир Леков: Страхът от криза сега е много по-голям от предпоставките за нея

Следващият маркер за движенията на пазара ще са коментарите след заседанието на Фед в началото на ноември и сигналите за темпа на лихвени повишения, посочи инвеститорът

10:25 | 25.10.22 г.

В момента има много повече страх от криза, отколкото предпоставки за това. През 2007-2008 г. беше безумното теглене на кредити. Сега не се случва същото, аналогията не е уместна. Това мнение за състоянието на пазарите изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Леков, предприемач и инвеститор.

Той коментира и развитието на Българската фондова борса. Леков отбеляза, че през последните години са се случили много положителни неща, включително създаването на BEAM пазара, както и излизането на много технологични компании, които са успели да наберат капитал. Според него проблемите пред БФБ са сходни с тези в цяла Европа.

„Борсата винаги е била периферия, бизнесът се развива основно през банково кредитиране. Ключови компании така и не стигнаха до борсата“, коментира той. Леков изтъкна, че мястото, което много трудно може да се конкурира, е Америка, където цялата икономика зависи от капиталовия пазар. „Американският пазар ще продължи да бъде най-притегателният за всички световни инвеститори. Българският пазар има потенциал за развитие, но трудно може да очакваме следващата Tesla или следващата Microsoft – тя просто ще бъде купена. Европа е обречена, че каквото и да се появи, то ще бъде купено от някоя американска компания“, смята инвеститорът.

По думите на Леков „въпреки невероятния шум в медиите и това, че не може да се състави правителство у нас, в крайна сметка бъдещето на България е добро – докато сме в Европейския съюз и НАТО“. Той даде за пример протестите в Лондон от миналите дни с настоявания Великобритания да се завърне в блока. „Виждаме колко обединена е Европа в момента. ЕС е най-хуманната организация с всичките си проблеми. Всички, които предричат краха на ЕС и на еврото, продават страх“.

По отношение на ситуацията на глобалните пазари инвеститорът посочи, че „непредсказуемостта е невероятна, а това е нещото, което борсите най-много не понасят“. Според него прогнозите в момента са безсмислени, както и очакването на дъното като възможност за покупки. „Вероятно след пет години тези нива ще изглеждат много добри, както при всички подобни кризи. Няма значение, например, че пазарът през 2007-2008г. е паднал с 50%. Тези, които са купували на минус 30, са направили изключително добра доходност", посочи той и добави, че това да се опитваш да купуваш на дъното, е несериозно.

Инвеститорът смята, че следващият маркер за движенията на пазара ще са коментарите след заседанието на Федералния резерв в началото на ноември (1-2 ноември). Той обясни, че увеличението на лихвите с 0,75% е напълно очаквано – въпросът е какви ще са сигналите относно възможно забавяне на темпа на лихвени повишения.

Любомир Леков коментира и основните сценарии на развитие на войната в Украйна. Той прогнозира, че в момента, в който се намери разрешение на конфликта, пазарите „ще скочат“. Инвеститорът предупреди, че несигурността сега е от непредсказуемостта от ситуацията в Украйна и оттам в целия свят. Според него „или е въпрос на време на разпадането на сегашния режим в Русия и някакво споразумение, или конфликтът ще продължава“ и прогнозира, че при удължаване на войната – пазарите ще продължават да падат.

Наближава ли нова глобална криза? Кои са факторите, които влияят върху решенията на инвеститорите? За какъв процент срив са настроени инвеститорите на Wall Street? Какви корекции очакват те под влияние на инфлацията? Какви трябва да са инвестиционните стратегии в условия на нестабилност? Каква е икономическата среда в България? Как се преценява компания, която има бъдеще чрез борсата? Как ще се отрази повишението на ипотечните заеми върху имотния пазар?  

Любомир Леков ще е един от лекторите в предстоящото издание на Investor Finance Forum, което ще се проведе на 4 ноември и е организирано от икономическия сайт Investor.bg. Повече за събитието, както и останалите участници в него може да научите тук.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 25.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още