IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ваньов: Фаталистичните прогнози за зимата може да не се сбъднат

Възможно е предколено рали на борсите, смята управляващият директор на MK Brokers

17:31 | 23.10.22 г. 2
Снимка: Samsul Said/Bloomberg
Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Всички фактори, които притесняваха инвеститорите и ги караха да разпродават активи, сега изглеждат под контрол – поне за тази зима. Не е изключено да има предколедно рали на борсите. Това заяви Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Ваньов коментира ситуацията в Европа на фона на по-ранните очаквания за мрачна и студена зима. „В един момент се оказа, че Европа е готова с газа си за зимата и никой не се притеснява“, отбеляза той.

„Тук можем да кажем, че да – Европа се справи… Европа се отърси от руския газ и това може да е само добра новина, защото Русия не е надежден партньор“, посочи Ваньов.

Гостът обаче отбеляза, че е изключително ключово как ще се развият нещата до средата на декември – основно данните за инфлация. Според него се вижда път, в който инфлацията започва да отслабва – точно в периода, в който анализаторите очакваха да е страшна.

„Нека да видим как всички тези фаталистични прогнози за зимата няма да се сбъднат, което може да даде добър тласък на финансовите пазари. Не е невъзможно зимата да се очертае като добър период за инвестиране“, каза той.

Ваньов подчерта, че инвеститорите живеят в нова парадигма.

„В момента, в който видим забавяне на инфлацията, централните банки ще се ориентират към стимулиране на икономиката, които сега те тласкат към рецесия, за да забавят инфлацията“, отбеляза той.

Гостът коментира и ситуацията на стоковите борси. Той посочи, че металите и суровините поевтиняват заради очакванията за рецесия. По думите на Ваньов обаче има вероятност рецесията да се отложи, още повече, че бизнес климатът все още няма подобни очаквания.

„Шокът от войната доведе до сериозен ръст на цените, сега в момента по-скоро се търси някакъв баланс“.

Според Ваньов „пазарът може да си намери баланс и при по-ниските нива, които наблюдаваме сега“.

* Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

Повече по темата вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 23.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Добре, че путиняците не се прехранват с правене на прогнози,че биха изпукали от глад...Горките, нищо от очакванията им не се случва..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
Абсолютно съм съгласен с г-н Ваньов ... Газ има , безработица няма , инфлацията се успокоява , малко е скъпичко всичко , но пък е по-спокойничко ... Само друзята антиваксъре-газовици се меткат по форумите и кудкудякат дежурните изрожденски опорки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още