IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите фондови борси остават магнит за нови компании въпреки опасенията от рецесия

Петте най-големи борси в света са привлекли над 450 емитента от началото на годината

20:51 | 17.10.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Световният фондов пазар претърпя много сътресения през 2022 г., а прогнозите сочат, че ситуацията може да се влоши на фона на задаващата се рецесия, тъй като инвеститорите продължават да се тревожат дали централните банки ще успеят да стабилизират икономиката. 

Въпреки тези опасения големите фондови борси продължават да привличат нови компании. По-конкретно, данни, събрани и анализирани от Finbold, показват, че на петте водещи световни фондови борси са били листнати акциите на общо 459 нови компании между януари 2022 г. и септември 2022 г. 

Базираната в САЩ борса NASDAQ, с пазарна капитализация от 18,59 трлн. долара, е привлякла най-голям брой компании - 174, с което общият им брой е нараснал с 4,8% до 3788. В същото време Нюйоркската фондова борса (NYSE) - най-голямата фондова борса в света с капитализация от 24,19 трлн. долара, е на второ място с 144 нови емитента до общо 2578, или ръст от 5,9%.

В Азия 106 нови компании са се качили на Шанхайската фондова борса, което представлява ръст от 5,25%. Така на борсата има общо 2123 компании с капитализация от 6,87 трлн. долара. Японската Japan Exchange Group, с капитализация от 5,29 трлн. долара, се нарежда на четвърто място, добавяйки 32 нови компании до общо 3827, или 0,84% ръст. 

В Европа Euronext е привлякла само три фирми през периода. На борсата с пазарна капитализация от 5,62 трлн. долара се търгуват акциите на общо 1981 дружества. 

Към януари 2022 г. на петте фондови борси е имало общо 13 838 публични компании, чийто брой е нараснал с 3,3% до 14 297 към септември 2022 г.

 

Страх от рецесия 

Увеличаването на броя на публичните компании изглежда в контраст с текущото икономическо състояние. Световната икономика е изправена пред геополитическо напрежение, нестабилност на фондовия пазар, нарастваща загриженост по отношение на суровините, въздействието на инфлацията и продължаващото повишаване на лихвените проценти. Тези условия кулминираха в широко разпространени опасения, че рецесията може би е неизбежна. 

Трябва да се отбележи, че една среда на рецесия има потенциала да доведе до понижаване на цените на акциите, тъй като потребителските разходи обикновено намаляват с увеличаване на нивата на безработица. Освен това инвеститорите започват да избягват риска и губят интерес към инвестициите в акции. Този обстоятелства се допълва от скорошно проучване, което сочи, че през 2022 г. фондовият пазар в САЩ претърпява третото по размер изтегляне на средства в историята си.

Може да се предположи, че повечето компании вероятно са спрели плановете си да станат публични. Те вероятно преоценяват своите намерения, за да са сигурни, че могат да се адаптират към новите макроикономически условия. Дейността в сферата на новите първични публични предлагания на акции (IPO) може да нарасне през 2023 г., след като инфлационната среда се облекчи и компаниите могат да очакват да изпълнят своите дългосрочни планове за растеж чрез IPO. 

Като цяло IPO пазарът ще се възстанови с нарастване на търсенето на фондовия пазар. Това обаче ще зависи от начина, по който централните банки се справят с рязко ускоряващата се инфлация.

Прави впечатление също забавянето на активността сред компаниите за придобиване със специална цел (т. нар. SPAC), които бяха използвани като алтернативен канал за качване на частни компании на борсата. Действително, повечето компании, които станаха публични по този начин, регистрираха забавяне - фактор, който възпира инвеститорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още