IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната IPO активност се срина със 73% през деветмесечието

Общата стойност на сделките за периода е достигнала малко над 116 млрд. долара

10:38 | 21.09.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

През деветте месеца от началото на 2022 г. се наблюдава драстично забавяне на глобалната активност в сферата на първичните публични предлагания на акции (IPO) след рекордната 2021 година. 

IPO активността е спаднала със 73% на годишна база в световен мащаб, като общата стойност на сделките е достигнала малко над 116 млрд. долара, сочат данни, представени от Trading Platforms

Със забавянето на глобалната инерция на IPO пазара броят на сделките и стойността на набраните средства са намалели на повечето големи пазари. Повишената пазарна волатилност в резултат на войната в Украйна и редица макроикономически фактори, намаляването на оценките и слабото представяне на цените на акциите след IPO доведоха до забавяне на много планове за първични публични предлагания от началото на годината. 

През първото тримесечие на 2022 г. стойността на IPO сделките е спаднала със 73% на годишна база до 54,4 млрд. долара, според данни на Wall Street Journal и Dealogic. През второто тримесечие са регистрирани първични публични предлагания на стойност 37,3 млрд. долара, или със 72% по-малко в сравнение с година по-рано. Глобалната IPO активност продължи да се забавя и през третото тримесечие, като общата стойност на сделките достига 24,7 млрд. долара до средата на септември.

 

Данните сочат още, че общата стойност на IPO сделките през деветте месеца възлиза на 116,2 млрд. долара, или с 40% по-малко, отколкото само през първото тримесечие на 2021 г., което беше рекордно.

IPO активността в Европа и САЩ се срина с 90% на годишна база 

Почти всички пазари стават свидетели на двуцифрен спад в IPO активността тази година. Американските компании са привлекли 14,2 млрд. долара чрез първични публични предлагания за деветте месеца, или с 93% по-малко в сравнение със същия период преди година. 

В Европа спадът е сходен - общата стойност на всички сделки се е сринала с 91% на годишна база до 6,4 млрд. долара. В Азия IPO сделки се оценяват на 78,8 млрд. долара за девет месеца, което е с 37% по-малко отпреди година.

Близкият изток и Африка са единствените региони, в които се наблюдава нарастване на IPO активността - общата стойност на сделките там се е повишила със 101% до 14,1 млрд. долара.

Анализ по сектори сочи, че финансовите компании са набрали 17,5 млрд. долара чрез първични публични предлагания от началото на годината, или една осма от стойността през същия период година по-рано. В технологичния сектор се регистрирани предлагания на стойност 28 млрд. долара, което е годишен спад от 75%. Общата стойност на IPO-тата в сектора на здравеопазването достига 10,9 млрд. долара, в сравнение с 47,2 млрд. долара година по-рано. Следват автомобилният и химическият сектор, съответно с IPO-та на стойност 12,3 млрд. долара и 9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още