IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO сушата удря тежко инвестиционните банки

Войната в Украйна и икономическият спад оказват влияние върху пазара на сливания и придобивания и първични публични предлагания

16:28 | 21.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Опасенията от рецесия, войната в Украйна, въздействието на ограничителните мерки в Китай върху веригите за доставки и повишаването на лихвените проценти оказват влияние върху дейността на инвестиционните банки. Според данни на доставчика на данни Refinitiv приходите на банките от такси за сливания и придобивания (M&A), както и от първични публични предлагания (IPO) и емисии на облигации, са спаднали в Германия с 38% от началото на годината.

Спадът е най-осезаем в бизнеса с дялов капитал - т.е. първични публични предлагания и увеличения на капитала - където приходите са се свили с 86% до 66 млн. долара след рекордната 2021 г. При сделките по сливания и придобивания банките са генерирали с 35% по-малко приходи отпреди година, а обемът от 357 млн. долара е най-малкият за последните шест години.

„В същото време тенденцията към инфлация и по-трудната макроикономическа среда са доминиращите теми на пазара на сливания и придобивания", казва пред Handelsblatt Тибор Коса, съпредседател на отдел "Сливания и придобивания" в Goldman Sachs за Германия. В световен мащаб обемът на сливанията и придобиванията е намалял с една пета до 2 трилиона долара в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на Refinitiv.

 

 

Покупките на VMware от Broadcom и на Activision от Microsoft, всяка на стойност около 60 милиарда долара, привлякоха също толкова внимание, колкото и съобщението на Илон Мъск, че ще придобие Twitter. В Германия обаче нямаше мегасделки, които да доминират в заглавията на вестниците.

Най-голямата сделка на годината досега е дългоочакваното съобщение на Siemens Energy за пълно придобиване на испанския производител на вятърни турбини Siemens Gamesa за 4,3 млрд. долара. Сделката на Lanxess, DSM и финансовия инвеститор Advent за обединяване на дейностите в областта на пластмасите се класира на второ място, а на трето - продажбата на подразделението за борба с вредителите на Bayer на частната инвестиционна компания Cinven.

Фирмите за частен капитал играят все по-важна роля в сделките по сливания и придобивания. Наскоро те участваха в почти всяка втора сделка в Европа. „Капиталът, с който разполагат финансовите инвеститори, продължава да е на най-високо ниво, така че инвестиционният натиск е значителен", казва Свен Бауман, ръководител на инвестиционната банка Barclays за Германия. Екипите от финансови инвеститори, особено за пазара в немскоговорящите страни, са били силно разширени. Инвестиционните банкери очакват, че частният капитал ще остане много активен.

 

Това се дължи и на факта, че корпоративните лидери продължават да се фокусират върху това да оправят портфейлите си и да се освободят от маргинални предприятия - било то под натиска на инвеститори активисти или за да не им предоставят цел за придобиване.

„Тенденцията за повече целенасоченост и корпоративна яснота не се е променила и тъй като отделянето може да се извърши независимо от борсовата среда, редица компании в момента разглеждат тази алтернатива", казва Дирк Алберсмайер, съпредседател на глобалния отдел за сливания и придобивания в американската инвестиционна банка JP Morgan. Частният капитал е готов да купува такива части от компании, твърди той.

Докато при сливанията и придобиванията се забелязва сдържаност, но сделки продължават да се сключват, при първичните публични предлагания се наблюдава затишие. „Волатилността в момента е просто твърде висока", казва Джулиан Шуф, ръководител на отдела за инвестиционно банкиране в Deutsche Bank за Германия, Австрия и Швейцария.

Предвид големите колебания на курсовете на акциите на фондовите пазари от началото на годината в Германия не е имало нито едно голямо първично публично предлагане, въпреки че много големи компании са били готови да излязат на пазара, като например порталът за запознанства Parship, дъщерното дружество на Thyssen за производството на водород Nucera или компанията за медицински технологии Ottobock. За да запишат акции на нови участници на фондовия пазар, инвеститорите трябва първо да се освободят от други акции, което би било възможно само на загуба на фона на спада на цените. Ето защо много инвеститори предпочитат засега да изчакат и да се въздържат от инвестиции в IPO-та.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още