IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някога горещият финтех сектор сега е принуден да отлага IPO-та

Набирането на капитал от компаниите в индустрията става все по-трудно

14:56 | 09.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Компаниите за финансови технологии временно слагат на пауза плановете си за първични публични предлагания (IPO) и съкращават разходите си, тъй като страховете от предстояща рецесия предизвикват промяна в начина, по който инвеститорите гледат на пазара, пише CNBC.

На конференцията Money 20/20 в Амстердам лидерите на големите финтех играчи сигнализираха за въздействието на влошаващия се макроикономически климат върху набирането на средства и върху оценките.

Джон Колисън, съосновател и президент на Stripe, коментира, че не е сигурен дали компанията може да оправдае оценката си от 95 млрд. долара предвид настоящата икономическа среда.

„Честният отговор е, че не знам“, коментира Колисън от сцената. Stripe набра рисков капитал миналата година, а в момента не търси отново финансиране, допълва той.

Това се случва, докато Klarna се опитва да набере свеж капитал с 30% отстъпка спрямо оценката си от 46 млрд. долара, докато конкуретната група Affirm загуби близо две трети от пазарната си стойност от началото на 2022 г.

Отложени IPO-та

Zopa, базирана във Великобритания дигитална банка, се надява да стане публична до края на 2022 г. Но това изглежда все по-малко вероятно предвид инфлационните шокове, изострени от войната в Украйна, които доведоха до спад както на публичните, така и на частните пазари.

„Ще трябва да изчакаме момента, когато пазарите са в подходящо състояние“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Джайдев Джардана. „Веднъж искате да направите IPO, така че искаме да сме сигурни, че избираме точния момент“.

Технологичният сектор понесе тежестта на пазарните разпродажби от началото на годината, тъй като инвеститорите са притеснени от увеличаването на лихвените проценти, което прави бъдещите печалби от акциите на компаниите на растежа по-малко привлекателни.

Някои ръководители и инвеститори казаха, че ускоряващата се инфлация и повишаването на лихвените проценти затрудняват набирането на капитал от финтех компаниите.

„Настроението в инвестиционната общност е много мрачно“, коментира Яна Димитрова, главен изпълнителен директор на компанията за софтуер за разплащания OpenPayd.

OpenPayd е в процес на набиране на капитал, но не е ясно кога компанията ще може да финализира кръга, посочва Димитрова.

„Сега хората определено действат много по-бавно, отколкото преди година“, твърди тя. „Те са по-предпазливи“.

Намаляване на финансирането

Праджит Нану, съосновател и главен изпълнителен директор на базираната в Сан Франциско компания за разплащания Nium, твърди, че очаква „огромна консолидация“ във финтех сектора.

„Компаниите, които няма да наберат капитал, или ще се консолидират, или ще спрат работа“, казва той.

Големият страх е, че растежът на финтех сектора ще се забави заедно с икономиката като цяло, тъй като растящите цени принуждават потребителите да бъдат по-внимателни с разходите. Икономистите от Световната банка във вторник свиха прогнозата си за растежа на световната икономика, като предупредиха за продължителна стагфлация – ситуация, при която инфлацията остава висока, но растежът спира.

Миналата година инвестициите във финтех сектора преживяха бум, достигайки рекордните 132 млрд. долара в глобален мащаб. До голяма степен това се дължеше на ефекта от блокадите заради Covid, които повлияха на навиците за пазаруване на потребители. Но след като се появиха опасенията за ускоряващата се инфлация и по-високите лихвени проценти, финансирането спадна с 18 на сто през първото тримесечие спрямо предходните три месеца до 28,8 млрд. долара, сочат данни на CB Insights. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още