IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на технологични IPO-та в САЩ се насочва към най-лошата си година от 2008 г.

Само 14 компании от сектора са листнали акциите си на американските борси от януари

10:37 | 30.09.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Броят на първичните публични предлагания на американски технологични компании е спаднал до най-ниското си ниво от глобалната финансова криза през 2008 г., след като пазарната волатилност, ускоряващата се инфлация и повишенията на лихвените проценти влошиха инвеститорското доверие към нови листвания, предава Ройтерс.

По данни на Refinitiv само 14 технологични компании са листнали акциите си на фондови борси от началото на годината в сравнение с 12 през 2009 г. Тазгодишните IPO-та са набрали общо 507 млн. долара – най-ниската сума, която е набирана от първични публични предлагания от 2000 г. насам.

Общият обем на IPO-тата е спаднал с 90,4% през първите девет месеца на тази година спрямо предходната.

Анализатори, интервюирани от Ройтерс, твърдят, че големият срив на пазарните оценки възпира технологичните фирми да се насочват към листвания.

„Институционалните инвеститори пренасочват разпределението на капитала си, а инвеститорите на дребно ближат раните си“, коментира Джеймс Гелърт, главен изпълнителен директор на Rapid Ratings. „Това е ужасен спад за IPO-тата, в частност за технологичните, които разчитат на бичи пазари и инерцията на инвеститорите, които да подкрепят излизането им на пазара“.

Показателят Renaissance IPO Index, който обхваща най-големите и най-ликвидни американски първични публични предлагания, се е сринал с 50,4% тази година спрямо 23% спад на индекса S&P 500.

Акциите на Colebridge Financial, която направи най-голямото IPO в САЩ тази година, се търгуваха с около 4% под цената от листването си (21 долара) в сряда.

Рейчъл Геринг, американски IPO лидер в Ernst & Young, казва, че слабото представяне на пазара след първичните публични предлагания тази година е намалило апетита на инвеститорите към нови книжа.

„Технологичните компании бяха прекомерно засегнати от спада на оценките на пазара. Имаше значително набиране на капитал през 2021 г. в сектора, предоставяйки на кандидатите за IPO необходимия капитал, за да се справят с това волатилно време на пазара“, казва Геринг.

Производителят на гръцки йогурт Chobani се отказа от плановете си за IPO в САЩ по-рано този месец, а няколко други големи имена като Reddit и ServiceTitan отложиха плановете си да станат публични тази година.

В Съединените щати сектори, включително финансите и здравеопазването, са светъл лъч на пазара на IPO-та, последвани от енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още