IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на Великобритания в европейските IPO-та стигна 12-годишно дъно

Само 1,38 млрд. долара са били събрани чрез първични публични предлагания на акции в Лондон тази година

16:24 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Делът на Лондон в постъпленията от първични публични предлагания (IPO) в Европа се е свил до 12-годишно дъно, след като влиянието на Brexit и икономическите сътресения са взели своята жертва, съобщава Bloomberg.

Само 1,38 млрд. долара са били събрани чрез първични публични предлагания на акции в Лондон тази година, което представлява 14% от общите постъпления в Европа, показват данни, събрани от Bloomberg. Това е най-малкият дял от 2010 г. насам, когато Лондон е допринесъл с 13% за общите европейски постъпления.

IPO-тата губят сила във Великобритания, откакто страната гласува да излезе от Европейския съюз и с това предизвика репутацията на Лондон като световен финансов център. Няколко провала на големи компании също подкопаха доверието, а стръмният крах на британските активи миналата седмица, след като новото правителство представи най-големия фискален план от половин век, няма да помогне на каузата на града. Европейски и британски IPO-та през годините. Източник: Bloomberg Европейски и британски IPO-та през годините. Източник: Bloomberg

„Някои от по-предизвикателните условия тук вероятно са изиграли роля, карайки компаниите да бъдат по-предпазливи, преди да пристъпят към листване“ на акциите си, казва Мат Евънс, портфолио мениджър в Ninety One в Лондон.

Сред компаниите, които са листнали книжата си в Лондон миналата година, акциите на платформата за доставка на храни Deliveroo потънаха със 79% от IPO-то, а на Dr Martens – с около 32%.

Липсата на вписвания в световен мащаб след инвазията на Русия в Украйна и спадовете на световните пазари влошиха тежкото положение на британската столица, която е в разгара на най-тихия си период на листвания от финансовата криза насам. Малко вероятно е IPO пазарът да се подобри преди края на годината, казва Евънс.

Сигнализирайки, че условията остават трудно, фокусирана върху Китай компания за изкупуване в понеделник удължи крайната дата на IPO-то си в Лондон до 31 октомври – отлагане с около месец. Welkin China Private Equity търси до 300 млн. долара чрез продажбата на акциите, което може да се превърне във второто по големина вписване на книжа във Великобритания за тази година.

Един потенциален тласък за Лондон ще бъде листването на британския дизайнер на чипове Arm, чийто собственик SoftBank Group планира в Ню Йорк. Британското правителство планира да проведе разговори със SoftBank, за да насърчи японския конгломерат да листне Arm в Лондон, съобщи Financial Times миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още