IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Др. Великов: В сравнение с началото на годината текущият момент е много по-добър за инвестиции в облигации

Надявам се да видим постепенно успокояване на инфлационните индекси през следващите няколко месеца, коментира главният инвестиционен мениджър на "Компас Инвест"

09:58 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Финансови експерти, инвеститори и бизнес анализатори ще представят своето професионално и експертно виждане относно промените в макроикономическата среда през 2022 г. по време на новото 11-о издание на Investor Finance Forum. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 4 ноември от 11:00 часа в хотел Hyatt Regency Sofia, зала „Васил Левски“. Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място. 

- Г-н Великов, и преди година на предния IFF отново коментирахме темата за инфлацията, като тогава повечето експерти очакваха тя да се забави след първото полугодие на 2022 г. Но никой тогава не очакваше войната в Европа. Какви са очакванията Ви, кога ще достигнем пика?  

Да, определено още в края на 2021 се забелязаха първите индикации за успокояване на инфлацията в световен мащаб. За съжаление, "специалната военна операция" в Украйна придвижи процесите с няколко месеца напред. Надявам се допълнителният тласък да отмине и да видим постепенно успокояване на инфлационните индекси през следващите няколко месеца. Интересното е, че дългосрочните инфлационни очаквания са добре закотвени около 2,5%. Все повече експерти смятат, че през следващите години приемливият дизпазон на инфлация ще варира между 3-5%, а не както до сега - 2%.

Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на "Компас Инвест"
"Компас Инвест"

От 2011 г. насам Драгомир Великов е главен инвестиционен мениджър на УД "Компас Инвест". С повече от 22 години опит в сферата на капиталовите пазари, той бил е ръководител на отдел "Инвестиционно банкиране" в Raiffeisen Bank. Драгомир Великов има богат опит в търговията с ценни книжа, както и в инвестиционното банкиране, капиталовите пазари, управление на активи, финансов консултинг. Заемал е позицията на главен изпълнителен директор в EFG Securities Bulgaria (регионален клон на EFG Eurobank Securities). Лицензиран инвестиционен косултант. CAIА – лицензиран консултант за алтернативни инвестиции. Член на Българската макроикономическа асоциация.

- Как се отразяват покачващите се цени върху икономическите нагласи? Може ли скоро инфлацията да се забави?

Инфлацията влияе върху всички икономически агенти, като най-пряко засяга домакинствата (потребителите). Те губят от своята покупателна способност, когато цените на стоките и услугите (например храна, комунални и битови услуги, горива и т.н.) нарастват.

При фирмите влиянието на инфлацията се проявява чрез намаляване на печалбата. То е породено от покачването на производствените цени и суровините, междинните продукти като брашно и стомана или машини за производството. Разбира се, фирмите се опитват да компенсират това нарастване на цените, като го прехвърлят към крайния потребител. Това води до намаляване на потреблението и съответно отново свиване на нормата на печалба. Доколко тази стратегия ще сработи зависи много от сектора, в който оперират фирмите. Всички знаем, че фокусът на потребителските нагласи в инфлационна среда се измества към потребление на стоки и услуги от първа необходимост.

- В настоящата среда според Вас заслужават ли си инвестиции в корпоративните облигации с добър кредитен рейтинг? Под контрол ли са дълговете им?  

За първи път от няколко години инвестициите в различни видове облигации могат да дадат доходност, сравнима с тази на акциите, при относителна по-малка волатилност. В този смисъл селективното инвестиране в качествени корпоративни облигации има положителен ефект върху резултатите на едно балансирано портфолио.  

В зависимост от инвестиционния хоризонт следва да се подберат инструменти с различен матуритет. Добър вариант към момента е от по-дългосрочните ценни книжа с фиксиран доход да се изберат доларово деноминираните.

В допълнение, инфлацията не само отслабва покупателната сила на парите, но тя води и до намаляване относителната стойност на дълга. Така компаниите и правителствата ще обслужват по-лесно единица дълг.

- Финансовите пазари изстискаха много от инвеститорите в тази най-лоша инвестиционна година от финансовата криза насам. Глобалният индекс на акциите MSCI World се срина с 20%, а акциите на развиващите се пазари загубиха 24%. Държавните облигации на индустриализираните държави са загубили досега 19%, а облигациите на компаниите със слаб кредитен рейтинг - 15%. Как смятате – отмина ли най-лошото за пазарите? Виждаме ли дъното на мечия пазар?

Невъзможно е да се предвиди достигането на дъното по време на мечи пазар. Ако погледнем историческoто представяне на S&P 500 след понижения от над 25%, доходността през следващите 1-3-5 години е съответно +16,7%, +36,9%, +83,3. Именно поради това една от най-добрите стратегии за дългосрочните инвеститори е да купуват акции, когато са силно разпродадени. Такава е настоящата ситуация. Не е изключено, ако инвестираме на текущите нива, да видим допълнително понижение на пазарите. Но това не бива да ни притеснява, тъй като в дългосрочен план ще бъдем добре позиционирани и ще постигнем доходност, надвишаваща средната за капиталовия пазар.

В сравнение с началото на годината текущият момент е много по-добър за инвестиции в облигации. Възможните сценарии за развитие са три:

1. Лихвените равнища да спаднат. Това ще доведе до краткосрочно нарастване на цените на облигациите и по-големи печалби при дългосрочните облигации.

2. Лихвените равнища да останат същите. В този случай инвеститорите ще разчитат на реинвестиране на купонните плащания при относително малка волатилност на цените.

3. Лихвените равнища да нараснат. Това ще бъде най-неблагоприятният сценарий, тъй като цените на облигациите ще се понижат в краткосрочен план. От една страна, ще доведе до капиталова загуба, но от друга, ще даде възможности да се реинвестира при по-високи лихвени равнища.

- В такива турбулентни времена как би трябвало да изглежда правилната стратегия за акциите? Как да определим размера на позициите си?

Задължително условие е да се разпределят средствата съобразно нуждите на домакинството. Предвид възможността от рецесия през 2023 г. е добре да имаме определена сума пари (покриваща разходите на домакинството в рамките на 12-18 месеца) в ликвидни активи. Такива са депозити, краткосрочни взаимни фондове и др. Така ще сме сигурни, че няма да има нужда да продаваме по спешност в най-неблагоприятния за нас момент. Сумите, които ще са ни необходими за следващите 2-5 години, следва да се инвестират по-балансирано в комбинация от акции, облигации, ликвидни средства. Такава е инвестицията в ДФ "Компас Фънд Селект 21".

За сумите необходими след 10 и повече години най-добрата стратегия е инвестиция във високодоходни фондове като "Компас Глобъл Трендс" или "Компас Евроселект". С цел оптимизация на момента за инвестиране е добре да се помисли за ежемесечно или ежеседмично инвестиране на определена сума пари в тези фондове.

За средствата с хоризонт между 5 и 10 години бих препоръчал комбинация между високодоходните "Компас Глобъл Трендс"/"Компас Евроселект" и балансирания фонд "Компас Фъндс Селект 21".

- Защо „Компас Инвест“ подкрепя Investor Finance Forum? 

За нас присъствието на Investor Finance Forum е изключително важно, защото ни дава още една възможност за пряк контакт с нашите настоящи и бъдещи инвеститори, както и с колеги  от индустрията.

Подкрепяме събитието с цел да повишим информираността при вземане на инвестиционни решения и да покажем възможностите, които носи светът на финансовите пазари със себе си.

Генерални партньори на конференцията са Fibank и Аурубис България. Основни партньори на събитието са Management Financial Group, Алтерко АД, ЕЛАНА Финансов Холдинг и Сирма. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, Compass Invest, Българска фондова борса, Johnnie Walker, хипермаркети HIT Max и онлайн супермаркет Shop.Gladen.bg и Девин ЕАД. Официален автомобилен партньор на събитието е PORSCHE SOFIA IZTOK|VW.

Институционални партньори на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Българска стартъп асоциация(BESCO), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Betahaus Sofia, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BGLOBAL и „Мениджър Нюз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още