IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маню Моравенов: Може би тази година ще е по-оборотна от предходната за БФБ

SOFIX се представя по-добре от повечето европейски индекси, което поставя българския пазар сред най-щадящите инвеститорите, каза изпълнителният директор на Българската фондова борса

10:50 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Финансови експерти, инвеститори и бизнес анализатори ще представят своето професионално и експертно виждане относно промените в макроикономическата среда през 2022 г. по време на новото 11-о издание на Investor Finance Forum. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 4 ноември от 11:00 часа в хотел Hyatt Regency Sofia, зала „Васил Левски“. Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

Г-н Моравенов, и преди година на предния IFF отново коментирахме темата за инфлацията, като тогава повечето експерти очакваха тя да се забави след първото полугодие на 2022 г. Но никой тогава не очакваше войната в Европа. Какви са очакванията Ви, кога ще достигнем пика?

- Ако говорим за инфлация на годишна база, то моето мнение е, че 2023 г. ще отбележи по-ниска инфлация от 2022 г. Т.е. пикът ще се достигне в рамките на тази година.

Доц. д-р Маню Моравенов
Снимка: БФБ

Доц. д-р Маню Моравенов е член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българска фондова борса. Той е с близо 25 годишен опит в сферите на финансите и инвестициите, пазара на недвижими имоти и капиталовите пазари.

Преди да оглави БФБ, доц. д-р Моравенов заема редица ръководни длъжности в институции и неправителствени организации на българския капиталов и инвестиционен пазар, сред тях Комисията по ценни книжа и фондови борси (сега КФН), работни групи към Министерството на финансите, БФБ, Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Националната комисия по корпоративно управление и др.

През последните години е ангажиран активно в управлението на кредитния портфейл и кредитоспособността на компаниите, както и ръководенето на процесите при различните източници на финансиране като: корпоративни заеми и банково финансиране, емитиране на облигации, IPO-та и капиталово финансиране. В момента той е председател на Green Finance & Energy Centre – първият и единствен в България think-tank за устойчиви финанси и енергетика, създаден по инициатива на БФБ и БНЕБ. Наскоро г-н Моравенов беше избран от ЕК за посланик на Европейския пакт за климата. Доц. д-р Моравенов е дългогодишен преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси. Той притежава докторска степен по „Финанси, кредит и застраховка“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и магистърска по „Икономика и информатика“ от Университета по национално и световно стопанство.

Как Българската фондова борса успява да се справя в новата реалност, в която се намира? Какви нови възможности и инструменти създава БФБ?

- БФБ поддържа висока интензивност на комуникацията си с пазарните участници и компании, търсещи капитал. По този начин се намалява рискът от пропускане на пазарни възможности. В допълнение борсата периодично добавя нов инвестиционен ресурс посредством пазара си за международни акции BSE International. Ексклузивната ни акселераторска програма BeamUpLab допълнително допринася за опознаване на възможностите за набиране на капитал, в това число и чрез механизмите на БФБ. Работим и активно за добавяне на инвестиционни възможности, включително и чрез партньорство с пазари от региона.

Все по-неоспорима става важността на ESG измерването и устойчивостта на компаниите при взимането на инвестиционни решения. Как това се отразява на Българската фондова борса?

- Първо, самата борса като листвана компания работи усилено по подобряване на своята устойчивост. От друга страна, като пазарен оператор БФБ разработи цялостна програма в три направления за стимулиране и подпомагане на българските компании в прехода им към новите ESG практики и стандарти. Тази програма включва: работата на Зеления център и разработените от него Насоки за ESG отчитане, платформата за стандартизирано генериране на ESG отчет Oxygen, както предстоящото от следващата година ESG рейтинговане посредством партньорството ни с Refinitiv.

Миналата година в интервю за Investor.bg вие прогнозирахте ръст на първичните публични предлагания (IPO) на борсата и обръщане на погледа на пенсионните фондове към възможностите на българския фондов пазар. Сбъднаха ли се тези очаквания и какво развитие настъпи през тази една година?

- За съжаление не, защото тогава нямаше как да предвидя предстоящата война, съпътствана от последвалата рецесия. Голям процент от желаещите IPO предпочетоха да изчакат или защото собствениците им не приемат ниските пазарни оценки на инвеститорите, или защото инвеститорите станаха доста по-консервативни. Все пак имаме две успешни IPO-та тази година, а до края е възможно да станат повече. Оборотите продължават да растат и може би тази година ще е по-оборотна от предходната. SOFIX се представя по-добре от повечето европейски индекси, което поставя българския борсов пазар сред най-щадящите инвеститорите в настоящите волатилни времена.

За поредна година сте част от Investor Finance Forum. Как виждате ролята на Investor и на Investor Finance Forum в еволюцията на инвестиционния и финансовия пазар у нас?

- Investor отдавна е медията на българския капиталов пазар, която се приема за естествения източник на пазарна информация, анализи и репортажи за всеки инвеститор, но и за институциите на пазара. Investor Finance Forum се превърна в очакваното най-значимо събитие на инвестиционния пазар в България. Пожелавам скоро да бъде такова и за нашия регион.

Генерални партньори на конференцията са Fibank и Аурубис България. Основни партньори на събитието са Management Financial Group, Алтерко АД, ЕЛАНА Финансов Холдинг и Сирма. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, Compass Invest, Българска фондова борса, Johnnie Walker, хипермаркети HIT Max и онлайн супермаркет Shop.Gladen.bg и Девин ЕАД. Официален автомобилен партньор на събитието е PORSCHE SOFIA IZTOK|VW.

Институционални партньори на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Българска стартъп асоциация(BESCO), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Betahaus Sofia, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BGLOBAL и „Мениджър Нюз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още