IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАНА Еврофонд: Привлекателността на консервативните стратегии в средносрочен план

Има ли печеливши стратегии в сегашната сложна ситуация и кои са те, коментира Радостин Бакърджиев, CFA, портфолио мениджър на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт

09:00 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Намираме се на края на една година, белязана от редица икономически и геополитически фактори, които разклатиха стабилността на финансовите пазари и поставиха редица предизвикателства пред инвеститорите. На фона на тази волатилност наблюдавахме спадове в редица класове активи и рядко срещани явления като едновременното понижение на стойностите както на акции, така и облигации, например. И все пак, има ли печеливши стратегии в такива ситуации и кои са те?

Темите коментира Радостин Бакърджиев, CFA, портфолио мениджър на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, който говори и за ЕЛАНА Еврофонд и кои са действията, които през трудната 2022 г. му донесоха първа позиция в категория „Смесен консервативен фонд“ в ежегодната класация на Investor.bg.

ЕЛАНА Еврофонд следва консервативна инвестиционна стратегия, което означава, че залага на нискорискови активи като държавни ценни книжа и корпоративни облигации. Тази година видяхме исторически спадове при този клас активи. Как се представя фондът на фона на тези трудни пазари?

- Текущата година е изключително тежка за финансовите пазари. Наблюдаваме повсеместни спадове както при акциите, така и при облигациите. Един добре диверсифициран инвеститор реално няма къде „да се скрие“ от настъпилата буря. Фокусът на ЕЛАНА Еврофонд е Европа, което допълнително утежни нашата мисия. Старият континент беше най-силно ударен от войната в Украйна. Привнесеният ценови шок от енергоносителите принуди Европейската централна банка най-накрая да сложи край на експеримента с отрицателните лихви, но това става точно в момент на анемичен ръст или дори икономическо свиване. На този фон към средата на ноември ЕЛАНА Еврофонд се понижава с 8,5% от началото на годината. Представянето ни, обаче, значително надминава това на релевантния бенчмарк, който губи близо 14,2% през годината. Сравнително представяне на ЕЛАНА Еврофонд спрямо бенчмарк (данни от началото на годината до средата на ноември 2022 г.) Сравнително представяне на ЕЛАНА Еврофонд спрямо бенчмарк (данни от началото на годината до средата на ноември 2022 г.)

Същевременно, струва си да отбележим, че макар и регистрирали спадове, облигациите на падеж си плащат целия номинал, с други думи, дори лихвите да останат високи, текущите загуби при консервативните фондове ще се компенсират в някаква степен, ако няма фалити на компаниите.

Всъщност за доброто представяне на фонда говори и наградата, която той получи наскоро. ЕЛАНА Еврофонд взе първа позиция в категория „Смесен консервативен фонд“ в ежегодната класация на Investor.bg. Какви са стратегиите, които осигуриха този приз на фона на една волатилна 2022 г.?

- В ЕЛАНА Фонд Мениджмънт философията ни винаги е била да се стремим да постигаме добра доходност, съобразена с поетия риск. Затова не се поколебаваме да ограничаваме риска, когато имаме притеснения за ставащото по пазарите. През тази година целяхме да не държим висока дюрацията на портфейла (не наблягахме на по-дългосрочни книжа). Бяхме внимателни за кредитното качество на емисиите, в които инвестирахме. Инвестициите ни в акции са по-нисковолатилни. Поддържахме наличен и кешов буфер, който от една страна намалява потенциалните загуби, а от друга предоставя възможност за покупки на по-добри цени. Всичко това, съчетано с някои разумно премерени рискове, ни помогна да ограничим загубите в тази толкова тежка среда и да се представим много по-добре от бенчмарка на фонда.

Радостин Бакърджиев
Снимка: ЕЛАНА Фонд Мениджмънт

Радостин Бакърджиев отговаря за управлението на активи на фондовете на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Преди 2017 г., когато заема длъжността, той е с дълъг опит като финансов анализатор и експерт по управление на риска както във фонд мениджъра, така и с участие в холандския хеджфонд HiQ Invest. Радостин Бакърджиев е лицензиран инвестиционен консултант от Комисията за финансов надзор, като притежава и най-високата квалификация за инвестиционен професионалист - CFA.  Квалифициран е също за мениджър по управление на финансовия риск (FRM) от Global Association of Risk Professionals. Завършил е "Финанси" и магистратура по "Финансов мениджмънт" в Университета за национално и световно стопанство.

Какви са очакванията ви за движенията при облигациите в кратко- и средносрочен план? Може ли скоро да очакваме възстановяне и положителни резултати от консервативните стратегии?

- Краткосрочното прогнозиране на финансовите пазари е много спорно. През последния месец наблюдаваме известно възстановяване при облигациите, но дали това ще продължи не е ясно. Европейската централна банка все още е далеч от нормализирането на паричната политика, така че има какво още да очакваме по това направление. Спадовете в облигациите през тази година, обаче, увеличават привлекателността на консервативните стратегии в средносрочен план. Тъй като в общия случай облигациите са ценни книжа с определени и фиксирани плащания (освен ако не възникне кредитно събитие), спадът в цените им директно означава по-висока очаквана доходност до техния падеж. Това е така, защото вече плащаме по-малко (цената на облигацията), а през живота на емисията очакваме същите постъпления както и преди.

Тук има и едно условие. И това е емитентите все пак да имат нужните ресурси да посрещнат своите задължения, когато те настъпят. Т.е. да не се стига до дефолт, което вече ще значи перманентна загуба на вложени средства. Колкото по-колеблива е икономическата обстановка, толкова този риск става по-съществен. Затова в днешната ситуация е важно книжата да са внимателно и професионално подбрани и да сме спокойни за финансовото състояние на техните емитенти.  

Издайте малко от кухнята - в какво инвестира фондът всъщност? Кои са топ 5 на индустриите, които покрива, и какъв е географският му обсег?

- ЕЛАНА Еврофонд е с фокус Европа и инвестира основно в книжа, деноминирани в евро и български левове. Винаги сме се стремели да поддържаме добре диверсифициран портфейл в рамките на инвестиционната политика на фонда. Ако трябва да отличим някои индустрии към момента това са финансовата (заради доброто съотношение на риск и доходност) и енергетиката (заради стабилното положение, в което се намира секторът). Освен това имаме и прилична експозиция към държавни ценни книжа на страни-членки на Европейския съюз.

Ако можехте да отличите една инвестиция на фокус за ЕЛАНА Еврофонд, коя би била тя и защо?

- Заради устремния ръст на лихвите в Европа тази година беше много тежка за инструментите с фиксиран доход и разбираемо и нашият портфейл не беше пожален. Въпреки че ЕЛАНА Еврофонд инвестира предимно в облигации, фондът има и скромни позиции в акции. В средата на миналата година усетихме накъде отива ситуацията с енергийната криза и увеличихме експозицията си към енергийния сектор. Тогава добавихме към портфейла ни акции на TotalEnergies. Total е една от най-големите интегрирани петролни компании в Европа. Последната година и малко се оказа много добра за компанията, а акцията ни донесе над 50% ръст за този период.

Какви са плановете ви за ЕЛАНА Еврофонд за 2023?

- И през 2023 г. ще полагаме усилия да правим това, което и досега – ЕЛАНА Еврофонд да минава леко през сътресенията и да носи приличен доход в добрите периоди. В такава динамична обстановка е трудно да се правят планове, които да не подлежат на сериозни изменения. Това, което можем да направим, е внимателно да следим променящата се среда и да се адаптираме бързо към нея. Възможности винаги се появяват. Важното е да сме готови да реагираме в подходящия момент и така да носим добри резултати за нашите инвеститори.

Вижте дали ЕЛАНА Еврофонд пасва на Вашият личен инвеститорски профил с нашата АНКЕТА.


Предоставената информация е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на дяловете на договорния фонд и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Постигнатите резултати от минали периоди не предвиждат бъдещата възвръщаемост. Преди вземане на окончателно инвестиционно решение е препоръчително инвеститорите да се запознаят с проспекта и с документа с ключова информация за инвеститори на съответния фонд. Документите са достъпни на български език на интернет страницата на УД „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ (www.elana.net), като при поискване могат да бъдат получени безплатно на хартиен носител в офисите, осигурени от Управляващото дружество за продажба и обратно изкупване на дялове на фондовете, всеки работен ден в рамките на работното им време. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени в бъдещи периоди. Резюме на правата на инвеститорите на български език е достъпно тук. Фондовете са активно управлявани без да следват индекс. Инвестирането в дялове на договорния фонд освен ползи носи и определени рискове, като ликвиден, оперативен, лихвен, валутен, политически риск, макроикономически риск, валутен риск, риск от концентрация и др. Пълна информация за рисковете може да бъде открита в проспекта на фондa.

Последна актуализация: 14:14 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още