IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за способността на Фед да избегне рецесия помрачават Wall Street*

Най-големи спадове записват компаниите от енергийния сектор, като цената на акциите на Devon Energy се понижава с 4,58 на сто, а книжата на Chevron поевтиняват с 1,95%

18:19 | 09.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните американски борсови индекси започват последната сесия от седмицата с понижения на фона на опасенията сред инвеститорите относно темпа и посоката на паричната политика на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,26% до 33 694,96 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 0,16% до 3957,31 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва понижение от 0,09% до ниво от 11 072,10 пункта.

От началото на седмицата Dow е надолу с 2%, докато пониженията за S&P 500 и Nasdaq възлизат съответно на 2,7% и 3,4 на сто.

Пазарните движения отразяват новите данни за производствените цени в САЩ, където индексът, който ги измерва, нарасна през ноември с 0,3% на месечна база и със 7,4 на сто на годишна основа. Данните надхвърлят очаквания от икономистите ръст от 0,2%, според анкета на Dow Jones. Основният показател на цените на производител PPI, който изключва храните и енергията, нараства с 0,4%, като също надминава прогнозите за ръст от 0,2 на сто.

Инвеститорите очакват новото заседание на служителите на Фед през следващата седмица, оценявайки прогнозите на икономисти, вариращи от нов ръст на лихвите в размер на 75 базисни пункта (б. п.) до повишение от 50 б. п. През следващите дни ще бъдат публикувани и новите данни за потребителските цени, които вероятно ще повлияят върху решението на Фед относно лихвите.

Въпреки че повечето икономисти очакват увеличението да бъде по-малко от предишните четири, нарастват опасенията дали централната банка може да осигури на американската икономика т. нар „меко кацане“.

„Мисля, че трябва да изчакаме данните за CPI следващата седмица, но ще кажа, че PPI индексът от тази сутрин със сигурност представлява разочарование“, коментира Бренда Вингиело, главен инвестиционен директор в Sand Hill Global Advisors.

Пазарите реагираха и на сигналите от американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC), чиито представители заявиха, че са налице нови насоки, които ще накарат публично търгуваните компании, изложени на рискове от проблемите на криптопазара и краха на FTX или други фирми за дигитални активи, да обявяват тези подробности пред инвеститори. Тези обявления най-вероятно ще важат за компании, които инкорпорират дигиталните активи директно в бизнеса си. Но насоките, публикувани в четвъртък, сигнализират, че може да важат и за всякакви компании с по-съществена експозиция към криптопазара.

Насоките са една от първите публични мерки на комисията по отношение на несигурността на криптопазара след краха на FTX, която подаде документи за фалит миналия месец.

Книжата на Tesla поскъпват с над 3,8%, след като компанията получи зелена светлина в Германия да разшири своята гигафабрика край Берлин с още 100 хектара.

Най-големи спадове записват компаниите от енергийния сектор, като цената на акциите на Devon Energy се понижава с 4,58 на сто, а книжата на Chevron поевтиняват с 1,95%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства съответно до 3,547% и 3,524 на сто.

Доларовият индекс отчита ръст от 0,07% до 104,84 пункта.

На петролните пазари сортът Брент поскъпва с 0,68% до 76,67 долара за барел, докато цената на американския лек петрол West Texas Intermediate се повишава с 1,02% до 72,19 долара за барел.

Цената на златото нараства с 0,37% до 1808,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:48 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още