IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският борсов регулатор ще иска от публичните компании да разкриват връзки с криптопазара

Насоките са една от първите публични мерки на SEC по отношение на несигурността на криптопазара след краха на FTX

11:43 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Публично търгуваните компании, изложени на рискове от проблемите на криптопазара и краха на FTX или други компании за дигитални активи, може да се наложи да обявяват тези подробности пред инвеститори в рамките на нови насоки от американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC), съобщава Bloomberg.

Тези обявления най-вероятно ще важат за компании, които инкорпорират дигиталните активи директно в бизнеса си. Но насоките, публикувани в четвъртък, сигнализират, че може да важат и за всякакви компании с по-съществена експозиция към криптопазара.

„Скорошните фалити и финансови затруднения на участници на криптопазара предизвикаха широкоразпространени нарушения на тези пазари“, посочват от подразделението на SEC за корпоративни финанси. „Компаниите може да имат задължение да представят данни в рамките на федералното законодателство за ценните книжа, свързано с прекия или непряк ефект, който тези събития и свързани събития имат или може да имат върху техния бизнес“, се казва още.

Насоките са една от първите публични мерки на комисията по отношение на несигурността на криптопазара след краха на FTX, която подаде документи за фалит миналия месец.

В рамките на тези насоки компаниите трябва да адресират ефекта като цяло от събитията на криптопазара и дали не са изложени на вторичен риск. В допълнение те трябва да разгледат и риска, свързан с ликвидността на компанията си и способността да получат финансиране, както и правните и регулаторни въпроси.

Служителите на комисията, които отговарят за декларациите на публичните компании, ще следят за това как криптофалитите – и последващите от тях ефекти – може да са се отразили на компаниите, става ясно от коментар към насоките.

Компаниите също така трябва да обясняват как предприемат стъпки за предпазването на криптоактивите на своите потребители, както и да прилагат процедури или политики за избягване на саморазправа или конфликт на интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още