IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC определи 9 криптовалути като ценни книжа в дело за търговия с вътрешна информация

Това е първият път, в който SEC определя криптовалутите като ценни книжа, без да повдига някакви обвинения срещу емитента или срещу борсата

10:57 | 22.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) използва дело за търговия на база вътрешна информация, за да определи официално девет дигитални монети като „ценни книжа“ в хода на продължаващите си опити да дефинира криптонадзора си.

Регулаторът е подал жалба, според която бивш продуктов мениджър на борсата Coinbase е давал съвети на брат си и свои приятели за това какви активи борсата планира да листне в близкото бъдеще, съобщава CoinBase. В необичаен ход от SEC също така изрично определят, че девет от посочените криптоактиви са ценни книжа.

Въпреки че от SEC в миналото също са идентифицирали криптовалутите като ценни книжа, то това става обикновено в текстове за принудително изпълнение или уреждане на спорове с емитент. Но жалбата от четвъртък е първият път, в който SEC определя криптовалутите като ценни книжа, без да повдига някакви обвинения срещу емитента – или срещу борсата, която е листнала тези ценни книжа.

Въпросните токени са AMP, RLY, DDX, XYO, RGT, LCX, POWR, DFX и KROM.

От SEC са отказали да коментират жалбата или дали тя ще е прецедент за идентифицирането на криптоактиви, дали ще санкционира емитентите или борсата, на която се търгуват. Представител на SEC коментира само, че разследването на търговията с вътрешна информация продължава.

Според адвокат Джейсън Готлиб от кантора Morrison Cohen LLP емитентите, Coinbase или друга борса, която може да е предлагала търговия с монетите, „не са страна“, което означава, че може да не могат да оспорят заключенията на регулатора в съда.

От своя страна, Coinbase заяви, че никоя криптовалута, която предлага за търговия, не е ценна книга.

В жалбата си от 62 страници от регулатора посочват подробно за всяка монета как тя следва да се определя като ценна книга и отговаря на дефинициите за това. „Всяка една от деветте компании кани хора да инвестират с обещанието, че ще увеличи бъдещите си усилия да подобри стойността на тяхната инвестиция“, отбелязва агенцията в документа.

Отделно Coinbase изпрати молба до SEC с искане да започне процес по уточнение как ще прилага федералното законодателство за ценните книжа върху криптоактивите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още