IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Райков: Облигациите и технологичният сектор се завръщат

Петролът ще е "петият централен банкер", който ще диктува енергийната инфлация, прогнозира финансовият анализатор

11:53 | 11.01.23 г.
Преслав Райков: Облигациите и технологичният сектор се завръщат

През 2023 г. може би започва новият икономически цикъл – ако през 2021 и 2022 г. искахме да съхраним портфолиата, от средата на 2023 г. ще е моментът да започне по-голямото преместване на капитали. Един инвестиционен тренд е енергетиката, другите са държавните ценни книжа и корпоративните облигации. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи финансовият анализатор Преслав Райков.

По думите му тези пазари бяха изчезнали през последните пет години, като на ДЦК пазарите властваха единствено централните банки - от предоставяне на ликвидност до изкупуване на облигации и контрол на доходността по тези облигации.

„Тези пазари започват да се завръщат с много приятни икономически тенденции, които всички познавахме, започват да отразяват реално риска в икономиките и корпоративните компании. Портфолиото 60/40 ще се възвърне много силно през 2023 г.“, очаква анализаторът.

Райков е на мнение, че ако трендът за забавяне на инфлацията се задържи през зимните месеци, нормализирането на ситуацията и ефектите от действията на централните банки ще доведат до ръст на пазара на акции от средата на 2023 г. „Покачването на лихвените проценти ще бъде укротено през пролетта на 2023 г. с много по-малки стъпки нагоре и много по-детайлни насоки за бъдещи политики. Петролът ще бъде "петият централен банкер" през 2023 г. и ще диктува енергийната инфлация“, прогнозира финансовият анализатор.

Той очаква основният процент в САЩ най-вероятно да премине над 5%, като това ще се реализира с различни по големина стъпки и периоди на изчаквания.

Според него централните банки ще пренасочат количествените си улеснения към държавните финанси през фискални мерки и това вече се вижда от САЩ и Закона за намаляване на инфлацията, който стимулира зелената икономика, и на който ЕС готви свой отговор.

„Натискът за все повече ВЕИ и нетна нулева икономика не успява да измести значението на традиционната енергетика с фосилни горива. Инвестициите от близо 1 трилион долара при текущите технологии са успели да намалят дела на изкопаемите горива само с 1%, а остават още 70% от общия световен енергиен микс, изчисли Райков. – Компаниите в този сектор инвестират изключително силно в нови мощности и технологии за опазване на климата, както се вижда от входящите инвестиции в тях“.

Райков отчете, че спадът в инфлацията през последните два месеца е основно заради намалената волатилност на енергийните суровини и смята, че прогнозираните рецесии в различните страни допълнително може да охладят инфлационните процеси до нива под 5%.

"Силно е да твърдим, че може да се върнем на 2% инфлация през 2023 г., дори през 2024 г. Тази по-висока инфлация ще остане поне в следващите две до три години", убеден е финансовият анализатор.

Той предвижда възможно завръщане на технологичния сектор след сериозната корекция през 2022 г. Основните компании в сектора обираха свободните пари през последните години в ролята си на "абсолютно безрисков" актив и вървяха само нагоре, но трябва да се следи как поскъпването на капитала през 2023 и 2024 г. ще се отрази на техните стратегии, съветва Преслав Райков.

Ще се завърнат ли технологичните компании към фундамента? Регулациите ли крепят устойчивостта на финансовата система? Какво ще е въздействието на петролния пазар на картела ОПЕК и доставките на венецуелски петрол в американски рафинерии? Ще продължи ли положителния тренд на златото? Има ли потенциал биткойнът в дигитализацията на реални активи? Ще промени ли Африка модела на технологиите?

Разговорът не е повод за взимане на инвестиционно решение!

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още