IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на отбранителните и петролните компании поскъпнаха най-силно през 2022 г.

На другия полюс са книжата на компаниите за недвижими имоти

10:08 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Война, висока инфлация и покачващи се лихви - 2022 беше година, която много европейски компании и инвеститори на фондовия пазар биха предпочели да забравят.

Внимателно изготвените инвестиционни стратегии не сработиха - първо - заради нахлуването на Русия в Украйна и последвалата енергийна криза, после - заради нарастващите разходи по заемите, които вдигнаха доходността по 10-годишните облигации на Германия до най-високото ниво от повече от десетилетие.

И все пак - където има губещи, има и печеливши. Войната се оказа благоприятна за акциите на отбранителните компании, докато нарастващите лихвени проценти повишиха кредитните маржове на банките.

Най-добрите и най-лошите европейски акции през 2022 г. Графика: Bloomberg Най-добрите и най-лошите европейски акции през 2022 г. Графика: Bloomberg

След края на средата на нулеви лихви „може да се каже, че имахме прочистване на спекулативните инвестиции и вниманието най-накрая се насочи сериозно към основите на бизнеса и бъдещите перспективи“, коментира пред Bloomberg Джеймс Ръдърфорд, ръководител на отдела за европейски акции във Federated Hermes Limited.

По думите му подборът на акции ще бъде от решаващо значение през следващата година, като той прогнозира, че „пазарът ще стане още по-проницателен на ниво компания“. 

Имахме прочистване на спекулативните инвестиции и вниманието най-накрая се насочи сериозно към основите на бизнеса и бъдещите перспективи
Джеймс Ръдърфорд
ръководител на отдела за европейски акции във Federated Hermes Limited

Ето и някои от най-големите печеливши и губещи акции през 2022 г.:

Печеливши:

Добра година за отбраната

Европейските правителства се заеха да увеличават военния си капацитет, след като руските войски навлязоха в Украйна. Резултатът е скок от 130% на цената на акциите на германската компания от сектора на отбраната Rheinmetall AG - най-добре представилите се европейски акции за тази година.

Книжата на други европейски имена в сектора на отбраната като Thales SA, Dassault Aviation SA и SAAB AB са поскъпнали с между 60% и 80%. Възможно е и още поскъпване в бъдеще - анализатори, следени от Bloomberg, прогнозират 20% ръст за Rheinmetall.

Акциите на отбранителните компании поскъпнаха. Графика: Bloomberg Акциите на отбранителните компании поскъпнаха. Графика: Bloomberg

Изкопаеми горива

Бумът в така наречените стари сектори на икономиката, като добива и преработката на петрол и минното дело, превърна енергетиката в най-добре представилия се подиндекс на Stoxx 600 с 30% повишение.

Енергийната криза повиши цените на петрола през първата половина на годината и много от петролните компании в Европа отчетоха високи печалби и осъществиха обратни изкупувания. Анализаторите все още предвиждат възвръщаемост от около 20% през следващата година за гигантите в сектора Shell Plc и BP Plc, въпреки че увеличаващите се шансове за световна рецесия може да натежат върху цените на петрола.

Банкиране с повишаване на лихвите

Европейските банки записват силен край на годината, като акциите им поскъпнаха с 19% през четвъртото тримесечие и почти компенсираха загубите си за 2022 г. Големите печалби помогнаха на банките да натрупат капитал, който могат да върнат на инвеститорите – някои като Banco Santander SA и UBS Group AG обявиха обратно изкупуване на акции.

Подемът може да продължи и през 2023 г. Половината европейски фондови мениджъри в проучване на Bank of America през ноември заявиха, че виждат банковите акции като инвестиционно убежище.

Big Pharma печели

Най-големите фармацевтични компании в Европа постигнаха добра възвръщаемост през 2022 г. Цената на акциите на AstraZeneca Plc се покачи с над 30% за годината, а тази на датската Novo Nordisk A/S се повиши с 25%, след като търсенето на нейното лекарство против затлъстяване Wegovy надмина предлагането.

Успехът на Big Pharma може да продължи през 2023 г., като анализаторите на Oddo BHF подчертават „изобилния“ поток от клинични новини за 2023 г., включително горещо очаквано лекарство против рак на белия дроб от AstraZeneca.

Губещи:

Недвижимите имоти отстъпват

На другия полюс са книжата на чувствителния към лихвите сектор на недвижимите имоти, чиято цена бележи най-стръмния годишен спад от 2008 г. насам. Тъй като стойността на имотите се срива и разходите за финансиране се покачват още повече, най-лошото може би тепърва предстои за пазара на имоти, раздут от години на евтино кредитиране.

Листнатата на борсата в Стокхолм Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, или SBB, се представи най-зле в подиндекса на имотите, като акциите й поевтиняха с повече от 70%. Предвид наличието на някои от наемодателите с най-голям ливъридж в Европа, Швеция може да се окаже ветропоказател за другите пазари.

Проблемите на компаниите за имоти може да продължат и през 2023 г. Графика: Bloomberg Проблемите на компаниите за имоти може да продължат и през 2023 г. Графика: Bloomberg

Проблемите на Credit Suisse

След поредица от скандали Credit Suisse Group AG записа още една мрачна година с отлив на клиенти и спад на цената на акциите с 66%. Банката загуби близо една пета от пазарната си капитализация за един ден, след като отчете загуба от 4 млрд. долара и планове за основна промяна на бизнеса. Някои анализатори имат опасения и за в бъдеще, като Андрю Кумс от Citi прогнозира, че Credit Suisse ще реализира „тежка загуба“ през 2023 г.

Разходите за живот натежаха на продажбите на дребно

Подиндексът на Stoxx 600, проследяващ търговията на дребно, е на второ място по слаби резултати със спад от 30%, тъй като инфлацията подкопава потребителските разходи, а рязкото покачване на цените повишава разходите на компаниите. Тези насрещни ветрове вероятно няма да отслабнат скоро.

Супермаркетите се оказаха относително устойчиви, тъй като купувачите дадоха приоритет на разходите за храна. Но търговците на дребно на облекло, особено във Великобритания, поеха по-голям удар, като акциите на Marks & Spencer Group Plc и JD Sports Fashion Plc загубиха по над 40% от стойността си. Книжата на модната компания за електронна търговия Zalando SE поевтиняха с повече от 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още