IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на Путин превръща руската фондова борса в най-слабо представящата се в света

Перспективите пред руските акции остават мрачни и за догодина

16:16 | 18.12.22 г. 6
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Нашествието на Владимир Путин срещу Украйна тласна към срив руската фондова борса през февруари. Близо десет месеца по-късно възстановяването изглежда далечно, след като санкциите предизвикаха изтичане на инвеститори и превърнаха борсата в най-слабо представящата се в света, пише Bloomberg.

Макар че икономиката се представя относително по-добре от очакванията на фона на наложените санкции от САЩ и техните съюзници картината на фондовия пазар е различна.

Руските акции са изключени от световните бенчмаркови индекси, а ETF-и проследяващи акции в страната, са замразени или затворени. Местни инвеститори не успяват да спасят пазара от срива заради войната, въпреки че повечето чужденци все още нямат право да продават притежавани местни акции. Руската фондова борса се насочва към лошата си година от световната финансова криза. Графика: Bloomberg LP Руската фондова борса се насочва към лошата си година от световната финансова криза. Графика: Bloomberg LP

Разпродажбите през февруари предизвикаха рекордно дълго затваряне на московския пазар. Деноминираният в долари индекс RTS отбелязва спад от 35% тази година, което го превръща в най-слабо представящия се бенчмарк сред следените 92 в света от Bloomberg в местни валутни изражения и на трето място в доларови изражения. Индексът MOEX Russia, оценяван в рубли, отбелязва спад от 44% и е напът да запише най-големия си годишен срив от 2008 г. насам. С нарастването на натиска заради войната може да се очакват още загуби.

„Руските акции са изправени пред мрачни перспективи, тъй като западните санкции започват да натежават върху местната икономика“, коментира Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital Markets. „Перспективата за забавяне на световната икономика в идните няколко тримесечия не е добра за руския петрол, особено в момент, когато ЕС е напълно ангажиран с целта да намали зависимостта си от руски суровини“, допълва той.

ЕС и Г-7 се договориха да забранят на компании от блока да предоставят ключови услуги, включително застраховане на кораби, превозващи руски суров петрол, ако той е купен на цена над установения таван от 60 долара за барел. Акциите на руските петролни компании също понасят удар заради волатилните цени на суровия петрол, след като бенчмаркът Брент поевтиня с около 40% спрямо връхната си точка през март.

Книжата на „Лукойл“ и „Газпром“, най-големите членове в индекса MOEX, поевтиняват съответно с 30% и 50% тази година. В същото време цената на акциите на най-големия листнат кредитор „Сбербанк“ се сриват с 54 на сто, след като международните санкции засегнаха всичко – от възможностите на Русия за достъп до чуждестранни резерви до системата SWIFT.

Притесненията, че Путин може да разшири мобилизацията на запасняци от 300 хил. мобилизирани през септември също подкопават доверието на местните инвеститори на дребно, че парите, които влагат на фондовия пазар, ще им донесат добра възвръщаемост.

„До известна степен смятам, че слабото представяне на руския фондов пазар е изненадващо, тъй като всички геополитически рискове бяха включени в оценките в началните и късните санкции, дори таванът върху цената на петрола не променя радикално правилата на играта за руските акции“, коментира Искандер Луцко, главен инвестиционен стратег в ITI Capital в Москва. Той отдава продължителния спад на пазара на „липсата на подкрепа от местни институционални фондове, докато търсенето от инвеститори на дребно е отслабено заради рискове от мобилизация и изтичане на депозити“, допълва той.

Следващата година едва ли ще донесе успокоение, тъй като войната и контролът върху изтичането на капитал продължават, особено ако световна рецесия ограничи търсенето на суровини, а нови санкции подложат на още по-голям натиск руската икономика. В четвъртък страните членки на ЕС постигнаха съгласие по девети пакет от санкции срещу Русия, насочен към нови банки и държавни ръководители, както и към достъпа на страната до дронове.

„Без нов приток на капитали, ограничен от западните санкции, руският фондов пазар вероятно ще се представя слабо и догодина“, счита Матис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 18.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още