IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московската фондова борса се срина под нивото от началото на войната

Търговията е под натиска на опасенията за ескалация на конфликта в Украйна, коментират руски анализатори

14:14 | 26.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Основният индекс на Московската фондова борса се срина под нивото от 24 февруари - първият ден от началото на войната с Украйна, съобщава РБК. Понижението на MOEX е с 12% до 1841,42 пункта в обедната сесия. От агенцията коментират, че пазарът е под натиска на "негативния геополитически фон" и намаляването на цената на петрола.

Анализатори коментират, че влияние на търговията днес (26 септември) оказват провеждащите се в самоопределилите се области ДНР и ЛНР, както и в окупираните части от Запорожката и Херсонската област, референдуми за присъединяване към Русия. Очакванията са, че това ще доведе до ескалация, а не до затихване на конфликта в Украйна.

Очакванията са и че ЕС ще изключи и последната голяма руска банка - "Газпромбанк", от системата SWIFT в своя осми пакет от санкции срещу Русия.

Според "Интерфакс" до 13 часа обемът на търговията в Московската фондова борса достига малко над 47 млрд. рубли, като основната част от оборота формират акциите на "Газпром" (над 11,2 млрд. рубли), "Сбербанк" (8,3 млрд. рубли) и "Лукойл" (малко над 3 млрд. рубли).

Интересът към акциите на газовото дружество е породен от съобщенията за обмена на еврооблигации на стойност 750 млн. долара с падеж 2027 година в руски заместващи облигации. "Газпром" съобщава в своя канал в Telegram, че предстои подобна акция и за още четири емисии ценни книжа.

 "Обменът на еврооблигации за руски е единственият начин за получаване на плащания по купони и номинална стойност на инвеститори, чиито облигации се държат в руски депозитари", посочва зам.-председателят на Управителния съвет на "Газпром" Фамил Сидигов.

В допълнение и руското дружество ще вземе решение за разпределяне на дивидент в края на тази седмица.

В Русия се провежда и частична мобилизация, която вече предизвика протести и нестабилност в части от страната. В брифинг в понеделник говорителят на Кремъл Дмитирий Песков призна за "някои случаи" на нарушения на указа, с който руският президент Владимир Путин обяви частичната мобилизация заради "специалната военна операция" в Украйна, допълва ТАСС.

Според наблюдатели повиквателни се изпращат избирателно - често за представители на малцинствата в страната и протестиращи срещу режима в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
unsworth
преди 1 година
Мед ми капе на сърцето да я видя тази новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Solar Power ... Тва не е за дивиденти , а да си върнат някакви кинти завалийте ... :))) ... Тази територия в средносрочен план няма да генерира нищо друго , освен заплахи с ядрено оръжие и вълни от бежанци ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Импе може да е огрее дивидент от газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още