IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са компаниите с най-голяма пазарна капитализация в света?

Американските корпорации все повече доминират на фондовия пазар. Но в технологичния сектор оценките на акциите рязко се понижиха

11:25 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Глобалният срив на цените на акциите на фондовите борси с 30% до началото на есента и последвалото възстановяване с 10% отново засилиха господстващото положение на САЩ. Според изчисления на германския вестник Handelsblatt 62 от 100-те най-големи корпорации в света по борсова стойност в края на годината са американски - с една компания повече, отколкото през предходната година, и повече от когато и да било през последните пет десетилетия.

11 от 12-те най-големи компании по пазарна капитализация в света са от най-голямата икономика в света - това е първият подобен случай. Apple остава най-ценната компания с борсова стойност от 2 трлн. евро. Следват я Microsoft и саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco. 

За първи път Германия има само една компания в топ 100 - SAP, която е на 91-во място. Siemens не попада в класацията. Акциите на Linde от състава на борсовия индекс Dax се придвижиха с 18 места нагоре до 59-то място, но след сливането с Praxair Linde е със седалище в Ирландия.

Според Хенрик Алерс, ръководител на консултантската компания за управление EY в Германия, по-голямата готовност за поемане на рискове от страна на основателите на американски компании, високото обществено одобрение на предприемачеството и по-добрите условия за финансиране са основните причини за доминацията на САЩ: „Европа има да наваксва във всички тези области“. 

 

Друга новост: с оглед на големите загуби в цените на акциите през 2022 г., особено в сектора на информационните технологии, американските акции в топ 100 вече не са надценени, а измерени чрез съотношението между цената на акциите и печалбите, сега са дори по-евтини от европейските акции. Това не се е случвало от повече от десетилетие.

Пазарна стойност на Топ 100 - резки ценови загуби на американските акции

От голямата финансова криза през 2008 г. насам на фондовия пазар важи едно правило: американските акции са високо оценени и особено по-високо от европейските. Причината за това е, че американските компании се възстановяват по-бързо от кризите. Освен това те растат по-бързо и увеличават печалбите си по-бързо. Фондовите пазари обикновено възнаграждават и двата тренда с по-високи оценки.

По отношение на Топ 100 на най-големите компании в света по пазарна капитализация това правило вече не важи. Това е така, защото акциите в САЩ сега се оценяват по-ниско. Как е възможно това да се случи с големи и световноизвестни имена като Microsoft, Tesla, Pfizer, Johnson & Johnson, Visa, Coca-Cola и Сие? Бурните събития, свързани с цените на акциите през тази година, в съчетание с тежките данни от отчетите, предлагат решение.

Технологичният сектор се срива два пъти повече от целия пазар

Според изчисленията 100-те най-големи компании по отношение на борсовата стойност са загубили 13% през миналата година. В края на годината стойността на всички компании заедно възлизаше на 27 трлн. евро. Най-големият сектор, технологичният, дори се срива с една четвърт, т.е. два пъти повече от пазара като цяло.

Акциите на Apple загубиха 21% от стойността си в рамките на една година. Други технологични гиганти като Alphabet (компанията майка на Google), Amazon и бившата звезда в сектора на чиповете Nvidia загубиха по 35 или повече процента, Tesla - 56%, а Meta (компанията майка на Facebook) - 64 на сто.

Въпреки това подобни резки спадове в цените на акциите, каквито не са наблюдавани от финансовата криза преди повече от десетилетие, са в контраст с далеч по-добри резултати от дейността на компаниите: Въпреки спада на цените на акциите много компании спечелиха повече през 2022 г., отколкото през предходната година, включително Apple, Microsoft и Tesla.

Трите най-големи американски IT компании - Apple, Microsoft и Alphabet - ще спечелят нетно 220 млрд. евро през тази година - в сравнение с 208 млрд. евро през миналата година. 

Последна актуализация: 11:26 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още