IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са компаниите с най-голяма пазарна капитализация в света?

Американските корпорации все повече доминират на фондовия пазар. Но в технологичния сектор оценките на акциите рязко се понижиха

11:25 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Високите печалби правят американските акции евтини

Високите корпоративни печалби, от една страна, и рязко спадналите цени на акциите, от друга, доведоха до рязък спад на оценките на акциите през 2022 г. И тъй като в най-голямата икономика се намират почти всички публични компании в областта на информационните технологии, чиито цени спаднаха особено рязко, оценките на американските компоненти в топ 100 спаднаха значително.

Всеки, който в момента купува акции на американски компании от топ 100, плаща средно 18 пъти годишната нетна печалба на акция. Изчисленото по този начин съотношение цена/печалба (P/E) съответства на дългосрочната средна стойност. През последните години акциите в САЩ винаги са били оценявани значително по-високо със съотношение P/E между 20 и 30. Преди година съотношението е било 24.

17-те европейски акции в топ 100 са значително по-скъпи със средно съотношение P/E от 22. Причината за това са често стабилно високите пазарни оценки на много европейски акции.

Най-високо оценяваната група в Европа, гигантът за луксозни стоки LVMH с неговите около 75 скъпи марки, е загубил само 5% от стойността си за една година. Датският фармацевтичен специалист Novo Nordisk дори е добавил 24% към пазарната си капитализация. Акциите се търгуват на борсата с висок коефициент P/E от 30, което означава, че за много акции оценките в Европа почти не са се понижили в сравнение с предходната година.

Приключи ли сривът в IT сектора?

Резкият спад на цените в технологичния сектор навява спомени за спукването на балона в сектора през 2000 г., когато сривът приключи чак след три години на загуби през 2003 г.

Заплашва ли нещо подобно да се повтори и дали 2022 г. не е само прелюдия към по-дълга и устойчива консолидация и пренареждане на фондовия пазар? „Историята може и да не се повтаря, но се римува", казва главният инвестиционен стратег Жерар Пиаско от швейцарската частна банка Maerki Baumann: както тогава, така и сега технологичните акции не могат „да избягат завинаги от законите на гравитацията".

Това означава, че в дългосрочен план цените се определят не от надеждите, очакванията и спекулациите, а само от реалните печалби. Резкият спад на цените на акциите отново доведе до сближаване на цените и печалбите.

Корекцията - или сривът - вероятно е била неизбежна. При много от акциите в областта на информационните технологии оценките бяха три, четири или пет пъти по-високи от тези в другите сектори. Това не означава нищо друго, освен че такива високо оценени компании трябва да представят три, четири или пет пъти по-силно увеличение на печалбата в дългосрочен план, за да оправдаят оценките си. 

Но ако те са „само два пъти по-добри - което все още би било много добро представяне - те ще трябва да паднат", казва Маркус Вайерер, инвестиционен стратег във фондовата компания Templeton. Точно това се случи през 2022 г - цените на акциите паднаха.

„Стойността" все още изостава

Оттогава се наблюдава завръщане на „старата икономика", т.е. на акции на стойността от потребителския, промишления и енергийния сектор. През тази година "акциите на стойността" надминаха "акциите на растежа" с около 15%.

Стратегът на Templeton Вайерер се съмнява, че това означава край на лошата фаза на технологичните акции и съживяване на „старата икономика". Той посочва, че „стойността" все още е евтина в исторически план и изостава значително от развитието на „растежа".

Изчисленията му са следните: в дългосрочен план акциите на стойността са с около 30% по-ниски от акциите на растежа. Причината за това е по-бързият ръст на приходите в този сектор. До края на миналата година обаче отстъпката се е покачила почти двойно спрямо средната стойност и според изчисленията на Вайерер е достигнала близо 60%. Междувременно вече е малко под 50%.

Съответно „стойността" все още ще има голям потенциал за наваксване през 2023 г. - т.е. сектори като потребителският, фармацевтичният, търговията на дребно и индустриалният може да растат по-бързо спрямо по-рисковия IT сектор.

Оценките на анализаторите за отчетите през 2023 г. се разминават значително

Повечето анализатори залагат на този сценарий. Главният инвестиционен стратег на Deutsche Bank Улрих Щефан очаква, че инвеститорите все повече ще се съмняват, че компаниите ще могат да увеличат печалбите си в бъдеще толкова, колкото в миналото. Несигурността е разбираема. В края на краищата дори прогнозите за печалбата на професионалистите, анализаторите на компаниите, за 2023 г. се разминават значително.

„За седемте най-големи технологични акции най-високата прогноза за печалба във всеки случай е средно със 150% по-висока от най-ниската оценка", казва Щефан. За седемте най-големи нетехнологични компании, от друга страна, диапазонът е само малко под 20%. Съответно потенциалът за изненади - както положителни, така и отрицателни - е значително по-голям при технологичните акции, заключава Щефан.

Акционерите разбираемо изискват рискова премия за тази по-висока степен на несигурност. На този фон стратегът смята, че връщането към историческите нива на оценка в IT сектора е малко вероятно в средносрочен план.

Възможно е завръщането на технологичния сектор да не се осъществи

Сценарият за незавръщането на технологичния сектор е в съответствие с предишния спад на сектора преди 20 години. След като цените и оценките се сринаха, те дълго време останаха на дъното. 

Впоследствие акциите на „старата икономика" бяха още по-желани, поскъпнаха повече и поради това бяха оценени по-високо от IT сектора. Ако това се повтори, по-доброто представяне на „стойността" спрямо „растежа" ще продължи и през 2023 г.

Експертът на Templeton Вайерер залага точно на това. На фона на по-нататъшните трудни времена с повишаващи се лихвени проценти и предстоящ икономически спад „предпочитаме качествени акции с разумна стойност и такива, които изплащат дивиденти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още