IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Последиците от войната в Украйна и инфлацията ще се прехвърлят в 2023 г.

Световната икономика ще се разшири едва с 2,2% през следващата година, изчислява базираната в Париж организация

14:02 | 26.09.22 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Световната икономика остава помрачена заради войната в Украйна, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която намали почти всички свои прогнози за растеж на страните от Г-20 за следващата година, съобщава Bloomberg. На фона на проблемите с икономиката ОИСР очаква лихвените повишения сред централните банки на развитите икономики да продължат и през 2023 г.

Глобалната икономика ще се разшири едва с 2,2% през 2023 г., изтъква базираната в Париж организация в понеделник. Тя намали прогнозите за брутния вътрешен продукт (БВП) на повечето страни от Г-20, като само за Индонезия е налице умерено по-висока перспектива.

Много държави от групата са изправени и пред значително по-ускорена инфлация.

„Световната икономика е ударена“, подчертава ОИСР в своите прогнози. „Светът, и по-специално Европа, поема цената на войната в Украйна и много икономики са изправени пред трудна зима“, добавят от организацията.

Прогнозата предоставя бърз моментен поглед върху синхронизирания шок, произтичащ от атаката на Русия срещу Украйна и последвалата енергийна криза, която се разрасна до криза при разходите за живот.

Големите централни банки повишиха своите основни лихви по-рано този месец, прибавяйки общо над 2000 базисни пункта, в своята борба срещу инфлацията. Според ОИСР обаче това все още не е достатъчно, за да се охладят цените.

Ускорената инфлация остава проблем в много икономики, се посочва в доклада на групата. „Необходими са по-нататъшни увеличения на лихвените проценти в повечето големи икономики, за да се закотвят инфлационните очаквания и да се гарантира, че инфлационният натиск ще бъде намален трайно“, добавят от организацията.

Ударът по икономическия растеж е особено видим в Европа. Сега ОИСР очаква БВП на Германия, най-голямата икономика в региона, да се свие с 0,7% през следващата година.

Прогноза на ОИСР за големите икономики. Източник: Bloomberg Прогноза на ОИСР за големите икономики. Източник: Bloomberg

„В Европа много икономики вероятно ще отчетат в най-добрия случай слаб растеж през втората половина на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г., преди известно подобрение през остатъка от 2023 г.“, според доклада.

Представители на ОСИР прогнозират спадове в краткосрочен план на БВП в Германия, Италия, Великобритания и общ такъв за еврозоната, „като се има предвид съпротивлението, упражнявано от намаляващите реални доходи на домакинствата и смущенията на енергийните пазари“.

ОИСР подчерта „значителната несигурност“ около своите прогнози, които предполагат липсата на допълнителни коронавирусни вълни, край на нова ескалация или разширяване на войната в Украйна или увеличаване на натиска върху енергийния пазар.

„Нивата на запълване на газохранилищата в ЕС бяха повишени значително през тази година и сега достигат средно между 80-90% в повечето държави членки“, изтъкват от ОИСР. „Но дори на това ниво може да няма достатъчно обеми, за да се гарантира, че търсенето през една нормална зима може да бъде посрещнато, без нивата на съхранение на европейския газов пазар да бъдат тласнати под ефективните оперативни нива“, се посочва още в доклада.

По-сериозният недостиг на горива, особено на газ, може да понижи икономическия растеж в Европа с още 1,25 процентни пункта през 2023 г. и да ускори инфлацията с над 1,5 процентни пункта, тласкайки „много страни към целогодишна рецесия през 2023 г.“, като растежът в региона „също ще бъде отслабен през 2024 г.“, предупреждава ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още