IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за най-добрия фондов пазар в света ще се реши в последния ден

Измерителите в Индонезия, Индия и Сингапур приближават бразилския индекс Ibovespa, който е прибавил 5,2% в местна валута

12:41 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Три пазара на ценни книжа в Азия са в надпревара за титлата най-печеливши в света тази година, въпреки че силният долар значително повлия на привлекателността на региона за инвеститорите.

Измерителите в Индонезия, Индия и Сингапур приближават бразилския индекс Ibovespa, който е прибавил 5,2% в местна валута, показват данни за водещите показатели, събрани от Bloomberg. Азиатските измерители са нагоре с поне 3,5% всеки, което означава, че дори еднодневно покачване може да промени класацията. В доларово изражение подредбата е сходна, макар и ръстовете да се различават. Водещи фондови измерители от Азия са в надпревара за първото място. Графика: Bloomberg Водещи фондови измерители от Азия са в надпревара за първото място. Графика: Bloomberg

Акциите в Южна и Югоизточна Азия бяха сред малкото светли петна на тъмната карта на световните фондове благодарение на отварянето на икономиките след пандемията и възстановяването на туризма, които стимулираха корпоративните печалби. Инфлацията остана относително смекчена в части от региона и подобрените баланси по текуща сметка помогнаха за намаляването на ефекта от по-скъпия долар.

Индийските акции са привлекли близо 6 млрд. долара от международни инвеститори през това тримесечие, показват данните. И макар Индонезия да отчете отлив на средства този месец, нетните входящи потоци остават над 4,4 млрд. долара от началото на 2022 г.

Северна Азия се очаква да с представи по-добре на базата на оценката, подобряване на валутата и средата на лихвени проценти.
Франк Бензимра
ръководител на звеното за капиталови стратегии в Азия на Societe Generale

Но дори и в това положение Южна и Югоизточна Азия може да се окажат по-малко привлекателни през 2023 г., тъй като инвеститорите местят фокуса си към по-евтините северноазиатски пазари.

„Северна Азия се очаква да с представи по-добре на базата на оценката, подобряване на валутата и средата на лихвени проценти“, коментира Франк Бензимра, ръководител на звеното за капиталови стратегии в Азия на Societe Generale SA. Инвеститорите също така се подготвят за ускорение в сектора на полупроводниците до второто или третото тримесечие на следващата година, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още