IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании се обръщат към пазара на конвертируеми облигации

Сделките са по-бързи и при по-изгодни лихви, коментират експерти

16:13 | 24.01.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските компании се обръщат към конвертируеми облигации, тъй като набирането на средства на основния пазар на акции на Wall Street е на най-ниското си ниво от три десетилетия, пише Financial Times.

Декември 2022 г. е бил най-натовареният месец от миналата година за конвертируеми емисии по брой сделки, след като активността на този пазар се засили през втората половина на годината, показват данните на Refinitiv.

Сумата, която базираните в САЩ компании са набрали през втората половина на годината от конвертируеми облигации, е повече от два пъти по-голяма в сравнение с предходните шест месеца, според цитираните данни.

Майкъл Зайдел, ръководител за Северна и Южна Америка в подразделението за капиталови пазари на адвокатската компания Skadden Arps коментира, че „през над 80% от 2022 г. пазарът на конвертируеми облигации беше по същество мъртъв“, но се е „отворил“ през последните два месеца от 2022 г. „и сега виждаме активност“.

Изключителната нестабилност и повишаващите се лихвени проценти направиха 2022 г. най-лошата година за традиционните листвания на фондовите пазари в САЩ от 1990 г. насам. Повечето експерти смятат, че ще отнеме поне още едно тримесечие за първичните публични предлагания – най-доходоносната част от бизнеса на пазарите на акции – да се възстановят.

Стабилизирането на цените на акциите обаче и окуражаващите данни за инфлацията предизвикаха изблик на активност в сделки, считани за по-малко рискови, особено продажби на конвертируеми облигации - дълг, който включва капиталов компонент.

„Конвертируемите облигации винаги са пазар, който има тенденция да бъде интересен за по-широк спектър от компании, когато други пазари изпитват затруднения“, коментира Крейг Маккракен, съръководител на отдела за пазарите на собствен капитал в Wells Fargo. Според него тези емисии имат „по-голяма сигурност при изпълнение“.

Конвертируемите облигации са като други корпоративни облигации, но включват опция, която позволява на инвеститорите да разменят дълга си срещу собствен капитал, ако акциите на компанията се покачат до определена цена. Това позволява на предприятията да заемат при по-ниски лихвени проценти от традиционните облигации, без незабавно да размиват дяловете на съществуващите акционери чрез продажбата на нови акции.

Подобно на други форми на набиране на капитал, продажбите на конвертируеми облигации спаднаха през пролетта на 2022 г., тъй като инфлацията се ускори, подклаждана от нахлуването на Русия в Украйна, а паричната политика рязко се затегна.

В среда, в която се очаква лихвените проценти да останат високи, „конвертируемото финансиране става по-привлекателно“, според Майкъл Йънгуърт, стратег по конвертируеми облигации в Bank of America Global Research, защото може да помогне на компаниите да намалят разходите по заемите спрямо обикновения пазар на облигации.

Концертният гигант Live Nation излезе на пазара тази седмица с продажба на конвертируеми облигации за 900 млн. долара при очаквани не повече от 850 млн. долара. Това предполага по-силно от очакваното търсене. Част от приходите от продажбата са били предназначени за обратно изкупуване на по-стари инструменти.

„Мисля, че ще видим повече традиционни бизнеси на пазара на конвертируеми облигации, за да се поддържат разходите за лихвите на разумно ниво“, коментира Джон Макклейн, портфолио мениджър в Brandywine Global Investment Management.

Сделките с конвертируеми облигации също така могат да бъдат завършени по-бързо, което е особено полезно, когато пазарите са нестабилни и прозорците на възможности са кратки.

„Това е чудесно за емитентите, защото могат [бързо] да влизат и излизат от пазара“, казва Лизи Рийд, ръководител синдикиране на акции в Goldman Sachs. Според нея пазарът на конвертируеми облигации ще бъде много активен през първото и второто тримесечие, „когато макроситуацията се стабилизира“.

Тези инструменти обаче също не са лишени от риск и през последните години се свързваха с бързо развиващи се акции, чиито оценки се сринаха, тъй като Федералният резерв увеличи разходите по заемите. Рекорден брой конвертируеми облигации в момента се търгуват на изключително ниски цени, според BofA. Това означава, че е малко вероятно акциите на същите компании някога да достигнат цената си на преобразуване.

В световен мащаб около две трети от конвертируемите облигации в момента се търгуват под тяхната номинална стойност.

Йънгуърт припомня, че през 2021 г. на пазара са се появили „много агресивни емитенти“, „компании с висок растеж, които се възползваха от цените на акциите си на исторически върхове и лудостта на пазарите на акции, за да наберат капитал в конвертируеми облигации опортюнистично и много евтино“.

По думите му последващият скок на лихвените проценти „не само увреди стойността на конвертируемите облигации, но също така отслаби компонента на собствения капитал, така че инструментите бяха засегнати и от двете страни на структурата си“.

Това доведе до значима разпродажба в класа активи и също така помогна за забавяне на първичния пазар, заключава той.

Екипът му обаче е по-оптимистично настроен за текущата година. Те предвиждат емитиране на 70-80 млрд. долара в световен мащаб, като 45-48 млрд. долара ще са на пазарите в САЩ.

По-добро представяне на пазара на конвертируеми облигации също може да накара повече компании да обмислят IPO, казват адвокати и банкери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още