IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на суровия петрол се понижава в първия ден от седмицата*

Данните за ръст в активността в Китай не успяват да подобрят нагласите сред трейдърите, които са в очакване на решението на Фед

10:14 | 30.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се понижава в понеделник, след като много суровини не успяха да последват повишенията на фондовите борси в континентален Китай, които отново заработиха след едноседмично отсъствие поради отбелязването на Китайската нова година, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,80%, или 0,69 долара, до 85,97 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,69%, или 0,55 долара, до 79,13 долара за барел. В понеделник редица суровини поевтиняват, в т.ч. медта.

Изчисления на Bloomberg на база агрегиран индекс от осем индикатора показват лек ръст на активността в Китай през януари - втория пълен месец на премахнати мерки по политиката за нулев брой новозаразени.

Цената на "черното злато" намалява леко тази година, която започна колебливо - цените се покачиха заради по-добрите перспективи за търсенето в Китай, но ръстът им бе ограничен от възможната рецесия в САЩ. Предстои тази седмица Федералният резер на САЩ да проведе заседание, като очакванията са за лихвено увеличение от 25 базисни пункта (б.п.), докато някои инвеститори смятат, че регулаторът доближава края на своя агресивен цикъл на парично затягане.

"Смятам, че трейдърите прибират някои ранни печалби", коментира Джеймс Уистлър, управляващ директор във Vanir Global Markets Pte в Сингапур, визирайки скорошните повишения в цената на суровината. "Нека не действаме прибързано, биковете може да се крият на очевидно място, докато ефектът от търсенето от повторното отваряне на Китай се задейства".

Трейдърите са в очакване и на заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+. Прогнозите са картелът да остави сегашните производствени нива на петорла без промяна, след като миналата година организацията одобри значителни понижения с цел поддържане баланса на световните петролни пазари.

От ОПЕК+ обаче все още изчакват, за да видят пълния ефект от санкциите на Европейския съюз (ЕС) върху руския внос на "черно злато". Мерките влязоха в сила през декември, като други предстои да заработят през февруари, но към момента руските доставки показват изненадваща устойчивост.

*Към 09:40 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още